Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, UPOZORENJE HRANA ! » HRVATSKA JE GMO DRŽAVA! Inspekcija otkrila da nam je Država zatrovana GMO sojom, nitko ne zna u kojim količinama…

HRVATSKA JE GMO DRŽAVA! Inspekcija otkrila da nam je Država zatrovana GMO sojom, nitko ne zna u kojim količinama…

ORANICA-GMO-Hrvatska-web-2I koliko god Hrvati živjeli u zabludi misleći kako oni ne jedu GMO, činjenica da pronađena GMO soja nije jedina. Prepakiravali su pravu soju sa GMO sojom i prodavali

Iako je Hrvatski sabor davne 1998. godine zabranio korištenje genetski modificiranog sjemena, inspekcija je na području Bjelovara kod nekoliko poljoprivrednika pronašla nedopuštene udjele GMO-a, a situacija postaje alarmantna u trenutku kada shvatimo da je testirano sjeme kupljeno u redovnoj prodaji, uz račun i deklaraciju prema kojoj o GMO-u u tom sjemenu nema riječi.

Takva roba mora se uništiti pa poljoprivrednik uz šok trpi i materijalnu štetu. A, ove godine ratari su pojačano sijali soju zbog ostvarivanja prava na zelena plaćanja, čak 40 % više. Situaciju s GMO sjemenom prate i slavonski ratari koji nemaju saznanja o eventualnim ovdašnjim takvim slučajevima.

‘Kolanje GMO sjemena i druge robe treba svakako zaustaviti, neškodljivo uništiti i aktivno raditi na mjerama suzbijanja. No, genetičari kažu da se i s kilometrima dalje zasijanog sjemena prenosi pelud i kontaminira tlo u drugim područjima pa je to možda i ovdje slučaj.

Možda čovjek, ljudski faktor, nije kriv. U svakom slučaju, treba kontrolirati sjeme, sadni materijal, voditi strože kontrole, jer kada GMO jednom uđe u tlo – gotovo je – kaže predsjednik HPK Matija Brlošić.

No, sudeći prema navodima iz Ministarstva poljoprivrede, priroda ipak nije upetljala svoje prste, a tragovi vode i preko granice.

Poljoprivredni inspektori donijeli su rješenja kojim je vlasnicima naređeno trajno i neškodljivo uništavanje usjeva, odnosno zrna merkantilne soje u kojoj je utvrđena prisutnost GMO-a na način da GMO više nije sposoban za reprodukciju ili prijenos genetskog materijala te da se njegov genetski materijal ne može prenijeti na druge organizme – ističu u Ministarstvu te dodaju da poljoprivredna inspekcija s drugim nadležnim tijelima – Carinom, Poreznom, krim-policijom, provodi detaljne inspekcijske postupke i istragu.

Postoji osnovana sumnja da je riječ o kaznenom dijelu, tj. da je sjeme soje legalnog proizvođača prepakirano te kao krivotvoreni proizvod plasirano na tržište. Dosadašnjom istragom utvrđeno je i to kako je moguće da je sporno sjeme soje prepakirano izvan Hrvatske, zbog čega smo službenim putem obavijestili nadležno ministarstvo susjedne države, jer je prema dosadašnjem tijeku inspekcijskog nadzora utvrđeno da je u postupak prometa, trgovine predmetne soje bila uključena i tvrtka iz susjedne države – navode u Ministarstvu no ne preciziraju o kojoj zemlji je riječ, jer su postupci u tijeku, piše Glas Slavonije.

Hrvatska je zatrovana

I koliko god Hrvati živjeli u zabludi misleći kako oni ne jedu GMO, činjenica da pronađena GMO soja nije jedina. Hrvatska je, moguće je jednostavno zatrovana. Jer GMO sjeme se širi vjetrom, a moguće je da su prirodnim putem zatrovana i polja koja nisu GMO ili bar vlasnici ne znaju da jesu. Dakle, nitko ne može znati koje su količine GMO-a u Hrvatskoj.

Međutim, svi zaboravljaju da je Hrvatska otrovana puno ranije. Naime, nakon suša koje su zahvatile našu zemlju, ali i nakon poplava koje su pogodile Hrvatsku, najviše je zapravo stradao kukuruz. Ne zaboravimo da se odmah nakon toga javio Monsanto koji je Hrvatskoj kao i okolnim zemljama donirao GMO sjeme kao spas u vrijednosti od sveukupno 445 tisuća eura.

Ono što naši poljoprivrednici koji su nasjeli na tu spačku moraju znati jest to da kada se jednom posadi GMO, više ga se nije moguće riješiti. Sjeme se širi vjetrom i zagađuje se cjelokupni poljoprivredni prostor Hrvatske.

Zemlja postaje neplodna, a seljaci bivaju ovisni o ovoj i sličnim korporacijama koje su vlasnici patenta GMO sjemena. Postoji velika mogućnost da su vremenske neprilike izazvane kako bi neprimjetno GMO dobio svoje mjesto pod suncem u Hrvatskoj pa se tako i proširio na ovaj geostrateški položaj.

Tko stoji iza toga? Političari? Moguće! Opasnosti GMO proizvoda mogu se uočiti u SAD-u gdje se GMO usjevi sade već godinama, a svaki četvrti stanovnik je alergičan na gluten. Postoje brojni dokazi da je GMO zaslužan za porast malignih oboljenja, hormonalnih poremećaja, alergija, deformacija i malformacija, kao i genetskih promjena i razno raznih defektnih stanja.

Ono što je najvažnije za depopulacijsku politiku jest to što GMO dokazano uzrokuje neplodnost kod žena pa tako dolazi i do potpunog istrebljenja. Očekuje li Hrvatsku kenijska sudbina? Zatrovane vode, hrana, usjevi i bolesni ljudi? I sve nakon posjeta Monsanta i drugih GMO korporacija koje su se ‘vjetrom’ proširile zemljom!

Inspekcija pronašla GMO u 4 proizvoda

U prošloj godini, od 144 analizirana uzorka hrane na GMO prikupljena u Hrvatskoj, sanitarna inspekcija u samo je četiri pronašla genetski modificirane organizme, i to manje od 0,9 posto, što je u EU dopušteno jer se smatra da je riječ o slučajno kontaminiranim proizvodima, izvijestila je jučer na konferenciji za novinare pomoćnica ministra zdravlja Nataša Zorić.

Naime, u Europi je dopuštena hrana s malim količinama GMO-a, ali je potpuno zabranjen promet mesom koje sadrži GMO. Ipak, najčešće su genetske modifikacije učinjene na biljnim kulturama, i to kukuruzu, soji, pamuku, šećernoj repi, duhanu, papaji…

Europski su propisi prilično restriktivni u odnosu na GMO pa je ukupno odobreno 37 biljnih kultura u kojima je dopuštena takva promjena, ali ako sadrže više od 0,9 posto GMO-a, to mora biti istaknuto na proizvodu.

Stručnjaci naglašavaju da su proizvodima koji sadrže GMO najviše ugroženi sportaši koju konzumiraju razne dijetetske proizvode i vegetarijanci. Najviše takvih proizvoda u Hrvatsku dolazi iz SAD-a i Njemačke, rekla jer N. Zorić. U prošlogodišnjem nadzoru kontrolirani su proizvodi s hrvatskih tržnica, ali i iz prodavaonica te silosa i skladišta.
 

 
(dnevno.hr,jutarnji.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: Featured, UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,