Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, Novi Svjetski Poredak, SVIJET U RATU, VIJESTI IZ SVIJETA » EKSKLUZIVNI Tajni njemački plan: Berlin čak razmišlja o scenariju vojnog udara na Grčku

EKSKLUZIVNI Tajni njemački plan: Berlin čak razmišlja o scenariju vojnog udara na Grčku

njemački tenkovi LeopardTijekom proteklih sati, grčki medijima kruži šokantni njemački članak koji tvrdi da u Berlinu vlasti razmišljaju o  scenariju državnog udara i drugim načinima za korištenje oružane snage koju će nametnuti u Grčkoj.

Članak german-foreign-policy.com je pod naslovom “O važnosti demokracije”, i predstavlja nekoliko scenarija poput noćnih mora  o tome kako Nijemci namjeravaju pretvoriti Grčku u protektorat budući da se diktat njemačke strogosti više ne može provoditi  demokratskim sredstvima. Članak se također odnosi na njemačke komentatore koji su povukli crtu usporedbe sa stanjem u kasnijim fazama Njemačke Weimarske Republike: “U grčkoj situaciji, najgori slučaj će biti vraćanje na diktaturu”, upozorio je utjecajni komentator.

Prema urednicima, web stranica german-foreign-policy.com, je sastavljena se grupe nezavisnih novinara i socijalnih znanstvenika koji prate, na trajnoj osnovi, Njemački obnovljeni pokušaj da vrati status velike sile u ekonomskom, vojnom i političkom planu.

ATENA / Berlin

U vožnji do novih izbora u Grčkoj, njemačka elita razmatra različite scenarije koji uključuju uporabu sile kako bi se osigurao nadzor nad Atenom, uključujući uspostavu protektorata ili implementacije “snaga zaštite” u toj južnoj europskoj zemlji. Njemački diktat štednje, gura Grčku u bijedu, i izaziva sve veći narodni otpora, koji se očito, više ne može potisnuti demokratskim sredstvima.

Berlin nije uspio u svojim nastojanjima da prisili Atenu na podređenost, prijeteći da će povući Euro, kako i sa svojim zahtjevima da Grčka kombinira svoje parlamentarne izbore s referendumom o pitanju ostanka u Eurozoni. Berlin kategorički odbacuje mogućnost odbacivanja diktata štednje i zamijeniti ga sa poticajnim programom, kao što se zahtijevalo od vodećih ekonomista širom svijeta, iako isključenje Grčke iz Euro zone prijeti da će gurnuti samu valutu u ponor.

Merkel Hitler17. lipnja – Grčka  zadnja šansa

Nakon što su svi pokušaji da se formira vlada u Grčkoj propali prošlog tjedna, čini se da su izbori postavljeni za 17. lipnja, snage koje su strogo protiv njemačkog nesmiljenog diktata će osvojiti većinu. Čak i sa svojom blagom većinom u parlamentu, tri stranke spremne za provedbu programa štednje nisu uspjele u formiranju vlade.

Ankete predviđaju poraz. Činjenica da većina populacije u grčkoj želi zadržati Euro, se u Berlinu i Bruxellesu gleda kao posljednja prigoda za postizanje promjene u javnom mnijenju. Već prije raspisivanja novih izbora, njemački ministar financija Wolfgang Schäuble izjavio je da bi se Euro zona lako mogli nositi s grčkim povlačenja. EU povjerenik za trgovinu Karel De Gucht samo je potvrdio da se Europska komisija i Europska središnja banka (ECB) već pripremaju za grčko povlačenja. I, Jean-Claude Juncker, predsjednik euro-skupine, je izjavio da “ako bi napravili anketu s tajnim glasovanjem za ostanak Grčke u Euro zoni, velika većina bi glasovala protiv njega.” Novi izbori u Grčkoj su “zadnja šansa”. Ako ne namjeste većinu za nesmiljeni diktat štednje “to će biti kraj.”

Nema pravo na poštovanje

Osim toga, Berlin je očito primjenio ​​pritisak na Atenu u kombinaciji referenduma za ostanak u Euro zoni s izborima. Ova taktika je usmjerena na slabljenje protivnika štednje.

Prema izvješćima, njemački ministar financija Schäuble je već napravio ovaj pritisak prošlog ponedjeljka na grčkog kolegu na sastanku Euro-a ministara financija . Ovaj prijedlog je očito imao potporu predsjednika CDU/ CSU parlamentarne skupine u Bundestagu Volker Kauder-a (“Sada će se govorti njemački u Europi”). Glasnogovornik grčke vlade je  potvrdio da je kancelarka Angela Merkel pozvala grčkog predsjednika Karolos Papoulias-a prošlog petka za provedbu njemačkog plana za grčki referendum, dok je u studenom 2011., Berlin žustro odbacio premijera Giorgos Papandreou-a u to vrijeme, kada je javno objavio svoj prijedlog za odbacivanje referenduma. Berlinsko otvoreno uplitanje se suprotstavilo sa bijesom u Ateni.

Grčki stanovnika ima “pravo na poštovanje”, rekao je predsjednik konzervativaca Nea Dimokratia i Antonis Samaras. I predsjednik oporbene stranke Syriza, Alexis Tsipras, je izjavio da Berlin djeluje kao da je Grčka “protektorat”.

Euro Sumrak

Berlin je odbacio svako odstupanje od teškog politika štednje, i tako rušiti Grčku, javlja German-foreign-policy.com – unatoč činjenici da će to ubrzati kolaps cijele Eurozone. Prije nekoliko dana, ekonomist i nobelovac Paul Krugman nije bio prvi koji je opisao takav scenarij. Uskoro “najvjerojatnije, sljedeći mjesec” Grčka će izaći iz Eurozone, prema Krugman. Odmah nakon toga, sveobuhvatan let kapitala se može očekivati ​​prema Njemačkoj – barem iz Španjolske i Italije i straha od ekonomskog kolapsa.

To će zahtijevati drastične mjere – ograničenja transfera novca ili novih mjera podrške za španjolske i talijanske banke, a možda i oboje. U dogoročnom planu, međutim, podržavanje posebno španjolskog gospodarstva sa poticajnim programima, ne može se izbjeći. To bi značilo i promjenu strategije Berlina za borbu protiv krize da je od samog početka pokušao izbjeći krizu po svaku cijenu. “Njemačka ima izbor”, kaže Krugman, prihvatiti promjenu tečaja ili “kraja Eura” je neminovan. Što se tiče vremena trajanja “Euro sumraka”, Krugman je rekao: “govorimo u smislu mjeseci, ne godina.”

Protektorat

Sektore njemačke elite, koje odbijaju uzeti u obzir tu promjenu koju naravno Krugman predlaže i brojnim drugim stručnjacima izvan Njemačke, sada se javno raspravljaju scenariji koji uključuju uporabu sile. U novinskom intervjuu početkom ovog mjeseca, direktor uglednog Hamburgu Instituta za međunarodnu ekonomiju, Thomas Straubhaar, pozvao je na uspostavu protektorata u Grčkoj – “bez obzira na ishod izbora”. Zemlja “neuspješne države”, kaže on, koji nije u stanju se podići “na novi početak” pod “svojom snagom”. Atena “treba pomoć u uspostavi održivih državnih struktura”.

To, dakle, mora se pretvoriti u “europski protektorat”. “Europska unija mora to učiniti”, potvrđuje Straubhaar. EU “bi trebala pomoći Grčkoj u modernizaciji svojih institucija na svim razinama, posebice u administrativnom osoblju, poreznim stručnjacima i poreznim inspektorima.” Međutim, refinanciranje Grčke će zahtjevati “intuiciju” da se “prevlada nacionalni ponos, taština, a otpornost interesa skupine”. To se odnosi na suverenu demokraciju, njemačkog saveznika u EU i NATO.

Puč

U međuvremenu, čak se raspravlj o puču u Ateni. Grčka prijeti da će potonuti u potpuni kaos, upozorilo je dugo vremena pratilac bivšeg njemačkog ministra vanjskih poslova, Joseph Fischer, Daniel Cohn-Bendit, europskog zastupnika francuske stranke Zelenih. Cohn-Bendit je objasnio da je nemoguće izbjeći veliku vanjsku interferenciju. “Ako ostavite Grcima da sami srede zbrku, vi riskirate vojni puč”. Njemački komentatori su to usporedili sa stanjem u kasnijim fazama Njemačke Weimarske Republike. “U grčkoj situaciji, u najgorem slučaju će biti vraćanje na diktaturu”, upozorio je utjecajni komentator. “Ovaj scenarij postaje sve vjerojatniji kako nestabilnost raste”. U odnosu na vezu između moguće diktature i berlinskog nesmiljeng diktata, komentator piše: “Već danas, čini se kao da se Merkel-ina politika štednje može u najboljem slučaju nametnuti na ulicama Atene i to uz pomoć sile oružja. “

Zaštitne snage

Prošli tjedan, vodeći njemački dnevnik razmatrano je i pitanje slanja vojnika u Grčku. Ukoliko država bankrotira,  onda bi, kao “‘neuspješna država (…) bila nemoćna” kako bi ojačala svoje granice protiv migranata, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung. Tek nedavno, Europska komisija je najavila da je prisiljena produžiti misiju svojih vojnika na EU granici grčka / turska. Ako Atena “više ne bi mogla biti u mogućnosti platiti svoje službenike, ili mogu platiti samo u Drahmama” situacija postaje “kaotična”. Zemlju bi mogle “pogoditi pobune”. “Pomoć za Grčku bi tada više ne bi bilo na kredit, već bi se pretvorila u neku vrstu humanitarne hitne pomoći”, prorokovao je časopis u svojem uvodniku. “Nadamo se da međunarodna zaštitna sila, kao što je ona stacionirana u kriznim zemljama dalje na sjeveu, neće biti nužna opcija.”
 
UPDATE: Grčka je očito  svjesna toga previše! Grčka je kupila 13 milijuna eura vrijedne protutenkovske municije (of-tank-ammunition) za borbu protiv njemačkih tenkova Leopard.
 
Izvori: Newsit.gr i Onalert.gr
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=9474"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]

Filed under: Featured, Novi Svjetski Poredak, SVIJET U RATU, VIJESTI IZ SVIJETA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,