Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Illuminati, TEHNOLOGIJA I ZNANOST » SLOM INTERNETA: FBI bi mogao uskoro ugasiti Internet

SLOM INTERNETA: FBI bi mogao uskoro ugasiti Internet

Ovog ožujka FBI planira isključiti DNS servere da bi eliminirao malware koji je ušao na stranice Fortune 500 velikih firmi, i vladinih agencija koje su još uvijek zaražene od početka 2012. godine.

Ova promjena će ostaviti potencijalno, veliki broj Internet korisnika bez pristupa internetu

InfoWorld.com  saznaje:
….FBI će zamjeniti kriminalne servere sa čistim serverima koji će gurati promet prema određenim destinacijama. Bez zamjenskih servera u pričuvi, inficirani PC će nastaviti pokušavati slati zahtjeve na tada isključene servere, i tima javljajti DNS grešku.

Malware DNSChanger Trojan, rečeno je da ovaj virus preusmjerava promet i onemogućava korisnike da izvrše UPDATE. Bez pritsupa tim kritičnim zakrpama, ove velike kompanije, vladine agencije, i kućni korisnici bi mogli biti ranjiviji od strane hakerskih napada.

[notification type="info"] Malware je softver napravljen tako da se neprimjetno ubaci u sistem računara i načini neku vrstu štete. Malware može biti računarski virus, crv, trojanski konj, spyware, adware ili neki drugi štetni program. [/notification]

Ponukan InfoWorld.com se pita:

Činjenica koja potiče na pitanje zašto su firme Fortune 500 i vladine organizacije propustile uočiti da imaju ovaj problem, iako imaju vrlo jaku IT zaštitu od strane profesionalaca koji svaki trenutak nadgledaju takve incidente…

Takvi kompjuteri su još uvijek zaraženi sa Trojanskim virusom neće biti umogućnosti pristupiti Internet-u nakon što FBI zagasi njihove privremene servere.

Prošle godine, vlasti u Estonija-i uhitile su šest ljudi koji su vrlo vjerojatno bili zaslužni za stvaranje maliciozne kompjuterske skripte koja se zove DNSChanger Trojan. Jednom kad su pustili tu skriptu na Internet, crv je zarazio kompjutere u 100 zemalja, od toga je samo 500.000 kompjutera u Americi. FBI je kasnije stao na kraj tome na taj način da je zamjenio zaražene servere, sa njihovim serverima u pokušaju da popravi štetu, ali popravak je bio samo privremen. Sada FBI očekuje da će ukinuti rezervne servere slijedećeg mjeseca, do te točke da će milioni ostati bez pristupa Internetu.

FBI je dobio sudski nalog u Studenom, 2011 da zamjeni “nevaljale” servere sa surogatima, da bi ti serveri radili paralelno sa serverima kompanija i vlade, dok se ne bi uklonio DNSChanger malware sa njihovih mašina

Rod Rasmussen, predsjednik kompanije za Internet Zaštitu, Internet ID, je izjavio da je da su još uvijek milioni kompjutera zaraženi sa DNSChanger-om. “Ovim tempom, puno korisnika će vidjeti slom Interneta u ožujku”

Radna grupa savjetuje FBI da produže i odgode ovo gašenje servera barem na neko određeno vrijeme, i time da omogući korisnicima još malo vremena da uklone sa svojih kompjutera ovaj malware.

Iako mada ovo može biti veoma veliki problem za Internet korisnike, oni moraju biti oprezni i zaštititi se, a ne čekati da im vlada osigura rezervne servere, dok se njezine agencije koje su isto tako zaražene tim malware-om ne čine kao pouzdano riješenje. Dodatno, u prijašnjoj radnoj grupi za vanredno stanje borbe protiv virusa koja je organizrana 2009. godine i koja se borila protiv Conficker Crva, su tada napravili jako malo, i izjavili su nakon akcije da je  još 3 milliona kompjutera zaraženo

Ovi virusi se zovu Trojanski virusi jer se prikrivaju pod nečim prijateljskim, ulaze u kompjutere, i instaliraju štetni software. Netko sa zdravom sumnjom u vladu može uočiti FBI upozorenje da će milioni biti odsječeni od Interneta kao i Trojanski virus (trojanac), da bi oni mogli postići potpunu kontrolu nad novim serverima.

Nakon svega, ako FBI kontrolira “legalne”, da li će tada da li će tada imati prostup nad informacijama o prometu individualnih korisnika i velikih kompanija?

Slijedite Krebs na Security za vijesti o novim updateovima  koji su povezani sa ovom pričom.
 

 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=7227"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]

Filed under: Illuminati, TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,