Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » Novi Film “Kapetan Amerika” – Stvarnost ili Fikcija: Napadi Dronovima, Preventivne Tehnologije za Zločin i Novi Svjetski Poredak

Novi Film “Kapetan Amerika” – Stvarnost ili Fikcija: Napadi Dronovima, Preventivne Tehnologije za Zločin i Novi Svjetski Poredak

kapetan-amerikaMožemo li vam predstaviti film “Kapetan Amerika: Ratnik Zime” na popis posljednjih blockbuster filmova koji sadrže teme koje su kritične prema ovosvjetskoj rastućoj policijskoj državi i rata protiv terorizma.

Ostali megahitovi hollywoodske produkcije poput filmova: Oblivion, Ender’s Game, The Hunger Games, i Star Trek: Into Darkness su svi nedavno primili udarac po pitanju tih tema, ali nitko od tih filmova nije zapakirao doista patriotski stav kakav ima Marvelov simbolički borac protiv fašizma koji je predstavljen u ovom novom nastavku Kapetana Amerike.

“Zaglavljen” unutar 2 sata i 16 minuta superheroj filmu, naći ćete cijeli niz važnih, pravovremenih i čestih tabu političkih tema popraćenih političkim zavjerama u okvirima špijunskog trilera.

Među pitanjima obuhvaćenim u filmu su: ratovanje dronovima, tehnologija pred-zločina za provedbu zakona, Obamin ciljani popis za odstrijel, tajni državni zviždači, ubojice čiji je um pod kontrolom vlade, NSA tip nadzora, vladina “Operacija spajalica”, i prijedlog žrtvovanja sloboda kroz obećanje sigurnosti.

Politički moćan film također afirmira utjecaj “protu-kultura” poput “teorija zavjere” na mainstream, uz radnju filma koja se vrti oko kriminalne mreže unutar vlade koja tajno dirigira svjetska zbivanja u svrhu postizanja dugoročnih prioriteta za totalitarni Novi Svjetski Poredak.

Ovo nije samo kreativna, interpretativna analiza filma. Redatelji filma su, Anthony i Joe Russo, koji su izjavili da bi napravili dobar politički triler, moraju u njega staviti aktualna pitanja u stvarnosti koja ljude najviše zabrinjavaju.

U intervjuu, redatelj Jones je objasnio, “u filmu smo samo gledali na pitanja koja su uzrok tjeskobe kod nas, jer mi puno čitamo i skloni smo politici. I puno tih stvari ima veze sa pitanjima građanskih sloboda, napadima dronova (beplotnih letjelica), predsjednikovim “popisom za ubiti”, i preventivnim tehnologijama za zločin.”

Film “Kapetan Amerika: Ratnik Zime” ima u sebi ugrađene stvarne događaje i politiku iz doba stvaranja stripa u 1941. godini, kada se junak poslušno borio protiv nacista za američku vladu tijekom Drugog svjetskog rata.

Baš kao što je glavni lik filma zarobljen onome što su mnogi mislili da je domoljubni ideal tog vremena, ovaj film zrcali modernu Ameriku, kao što prikazuje superherojsko buđenje sofisticiranog začeća patriotizma u lice monumentalnoj korupciji vlasti.

Nalazimo da Steve Rogers zvani Kapetan Amerika preispituje autoritet i vlast već na početku filma kada shvati da je držan u mraku u svezi misije spašavanja koja je bila dodijeljena sigurnosnoj agenciji poput CIA-e koja se zove SHIELD (štit). Agencija SHIELD je zapravo vlada u sjeni koja upravlja Amerikom, te po svijetu inscenira terorističke napade, da bi Amerika postala zaštitinikom zemalja u čitavom svijetu boreći se protiv terorizma. Zvuči li vam ovo poznato?

Hollywoodski establišment se mora zabrinuti prilikom provođenja blockbuster filmova s temama koje dolaze ravno iz “podzemlja teoretičara zavjera”.

Prošle godine, Roberto Orci je kritiziran zbog uključivanja scenarija teorije zavjera o 9/11 u Star Trek film. Kolumnistica i pisac, Alyssa Rosenberg, rekla je da se ona nije osjećala ugodno sa kritikama rata protiv terorizma na Star Trek film, jer je “redatelj Roberto Orci javno naveo svoja uvjerenja o napadu 11. rujna, da je to bio “posao iznutra”

Orci je također daovao izjave koje otkrivaju skepticizam u činjenice o bombardiranju na Bostonskom Maratonu na svom Twitter profilu, ali unatoč prigovorima onih koji su bili uzrujani s “teorijama urote” on je angažiran u filmu, i Orci je nedavno izabran za režiranje i najnovijeg filma Star Trek 3.

Dok političke teme u filmu Star Trek mogu biti teške, teme filma “Kapetan Amerika: Ratnik Zime” mnogo su otvorenije, i daleko nadmašuju “teorije zavjere” u stvarnosti filma Star Trek Into Darkness. Središnja tema “Ratnika Zime” je da je dominantni aparat tajnih službi upravljan fašističkim silama, koji djeluje kao mreža unutar vlade, te pokušava uspostaviti autoritarno svjetsko carstvo, koji je promovirano eufemistički pod pojmom New World Order (Novi Svjetski Poredak).

Tu se zapravo radi protiv nastojanja establišmenta da se prikaže te koncepte kao predstavnike radikalnih, psihički bolesnih ekstremista koji su opasni i predstavljaju neku vrstu prijetnje. Ministarstvo pravosuđa Amerike je u stvarnosti objavilo vodič pojmova u 2010 za “istragu protiv terorizma i kazneni ekstremizam”, gdje se nalazi i upozorenje o izrazu “Novi svjetski poredak”, koje “koriste teoretičari zavjere.”

Takva mišljenja nisu očito naštetila uspjehu filma, financijski ili kritično. Rotten Tomatoes ocjenjuje “Ratnika Zime” na 89%, a Box Office Mojo stavlja film na 85. na listi svih vremena box office domaće zarade, pobijedivši hitovi poput Toy Story 2, Cars i Ghostbusters, s trenutnom zaradom od 247.879.000 dolara.

Većina recenzenata se čini da cijeni političke poruke s nekoliko pritužbi o teorijama zavjere, iako su neki kritičari jednostavno preskočili tematiku filma.

Film vrijedi pogledati, čak i ako niste obični ljubitelj filmova superheroja. To je samo politički triler kao i film o superherojima. Umjesto da nosi spandex kostim i posjeduje supersile, Kapetan Amerika dolazi odjeven u odijelo i kravatu, prerušen u promicatelja mira, respektabilnog političara, dok zapravo prikriveno zastupa mašineriju vojnog industrijskog kompleksa. Lik koji ignorira Nobelovu nagradu za mir tvrdeći, “mir nije bio uspjeh, to je odgovornost,” ali tko želi “uvesti reda u životima sedam milijardi ljudi žrtvujući dvadeset milijuna.”

Uzbudljivo je u svezi ovog filma da je vrlo simboličan i da glavna franšiza nosi takvo teško političko opterećenje u smjeru istinske slobode, stavljajući na stranu modernu američku nacionalnu sigurnost s nacističkom Njemačkom kroz pripovijesti koje imaju dva sustava koji dolaze iz istog izvora.

Poruka filma nije usmjerena prema politički lijevo ni desno, i zbog toga ona lako dopire do disidenata raznih smjerova koji imaju zajedničku zabrinutost zbog degradacije građanskih sloboda i zloupotrebu vlasti.

Umjesto da služi kao alat državne propagande u borbama protiv neprijatelja s popisa Washingtona, u stvarnom svijetu, Kapetan Amerika se umjesto toga bori protiv fašizma koji predstavlja najveću prijetnju u svijetu i ovdje kod kuće.
 

 
 
autor: mag. spec. Alfred Bošković / uredio: nsp
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=17584"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,