Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Novi Svjetski Poredak, TEORIJE ZAVJERE, VIJESTI IZ SVIJETA » Simboli Velikog PeÄata SAD – Tajna sudbina Amerike

Simboli Velikog PeÄata SAD – Tajna sudbina Amerike

Feniks PeÄat amerikaDa li je AmeriÄki orao u stvari Feniks? Izbor Äudesne drevne ptice Äini se da je bila namjera dizajnera Velikog PeÄata SAD-a. Feniks je simbol ponovnog roÄ‘enja u mudrosti ….

Dizajn na poleÄ‘ini Velikog PeÄata povezan je s Redom Tragaoca. Piramida i Svevideće Oko, predstavljaju Univerzalnu Kuću okruženu zraÄećim simbolom Velikog Arhitekte Univerzuma … Kombinacija ova tri simbola je viÅ¡e nego sluÄajna.

Kada je doÅ¡lo vrijeme da se izabere prikladan amblem velikog peÄata Sjedinjenih AmeriÄkih Država, nekoliko dizajna je bilo u opticaju. Njih je opisao Hunt Gailard, u knjizi Povijest PeÄata Sjedinjenih AmeriÄkih Država, objavljenoj u Washingtonu 1909. godine. Većina dizajnera je u svojim originalnim idejama imalo za srediÅ¡nji motiv pticu Feniks kako sjedi na svom plamenom gnijezdu. Jedan dizajner, sada nama poznat, bio je konaÄno izabran, a za miÅ¡ljenje o njegovom izboru je bio pitan i Benjamin Franklin.

Franklin je dao neposredno odobrenje, primjećujući naivno da je veoma prikladno izabrati divlju puricu za simbol nove države: Puran je ptica divnih kvaliteta, vrijedna i marljiva, dobrog moralnog kvalitete, s perjem suprotno crvenoj boji, u to vrijeme nepopularnoj meÄ‘u kolonijalistima. Kada je Franklinu objaÅ¡njeno da ptica na peÄatu treba predstavljati orla, gorko se razoÄarao, i tada je inzistirao da crtež ne liÄi na orla, i joÅ¡ je dodao, “orao je ptica grabljivica s nekoliko uglednih kvaliteta purice”.

Dizajneru je reÄeno da nacrta Feniksa. Njegov izbor je svakako bio primjeren. MeÄ‘u Äuvenim drevnim pticama koje su zvali Feniks, kako su ih barem opisivali rani pisci poput Klimenta, Herodota i Plinija, prosjeÄna veliÄina im je sliÄna orlu, ali postojale su izvjesne razlike. Tijelo ptice Feniks prekriveno je sjajnim ljubiÄastim perjem, dok su ukrasna perja na njegovom repu bila naizmjeniÄno plava i crvena.

Pecat-Americkog-DolaraGlava ptice je svijetle boje, a oko vrata ima prstenÄić od zlatnog perja. Na poleÄ‘ini glave Feniks ima krestu sjajne boje. Po predanju, samo jedna ptica živi u svakom trenutku, a njena kuća se nalazi u udaljenim predjelima Arabije, u gnijezdu tamjana i smirne. Ptica Feniks, kako je reÄeno, živi 500 godina, a u trenutku smrti joj se otvara tijelo i iz njega izlazi novo roÄ‘eni Feniks. Zbog svog simbolizma, Feniks se općenito smatra predstavnikom besmrtnosti i uskrsnuća.

Svi simboli imaju svoje porijeklo u neÄem opipljivom – u Ävrstim Äinjenicama, a Feniks je jedan od znakova tajnih redova drevnog svijeta kao i njihovih iniciranih, jer bilo je uobiÄajeno da se on odnosi na onoga koji je prihvaćen u hramovima kao na dvaput-roÄ‘enog, ili ponovno-roÄ‘enog. Mudrost daruje novi život, a oni koji su postali mudri su ponovno-roÄ‘eni.

Feniks je veoma bitan simbol i na drugi naÄin, on je amblem meÄ‘u skoro svim civiliziranim nacijama – kraljevskih moći, superiornosti i besmrtnosti. Kineski Feniks ima identiÄno znaÄenje kao i egipatski Feniks, a grÄki Feniks je identiÄan s Pticom Gromom ameriÄkih Indijanaca.

Na pratećem crtežu, glava ptice kako se pojavljuje na peÄatu 1782. godine se može usporediti sa sadaÅ¡njim oblikom. Odmah je uoÄljivo da ptica na originalnom peÄatu nije orao, ni divlja purica kako se Franklin nadao, već ptica Feniks, drevni simbol ljudskih stremljenja k Univerzalnom dobru. Kljun je razliÄitog oblika, vrat je mnogo duži, dok mali Äuperak na potiljku ne ostavlja sumnje u namjere umjetnika.

peÄat amerikaAli ako je ovaj dizajn na licu peÄata utisnut s potpisom Reda Tragaoca, onda je dizajn na poleÄ‘ini definitivno povezan sa joÅ¡ starijim Misterijama.

Ovdje je predstavljena velika piramida u Gizi sastavljena od 13 redaka zidarstva prikazujući 72 kamena. Piramida je bez kamenja na vrhu, a iznad njezine gornje platforme lebdi trokut sa svevidećim okom okruženim zrakama svjetla. Ovaj dizajn nije bio po volji profesora Harvard sveuÄiliÅ¡ta, Charles Eliot Nortona, on je svoje nezadovoljstvo sažeo rijeÄima: “Izgled koji je usvojio Kongres je praktiÄno nepodoban da bi se uÄinkovito tretirao, jer peÄat se teÅ¡ko može nazvati umjetniÄkim dizajnom, već prije dosadnim grbom masonskog bratstva.” Citat je iz Povijest peÄata Sjedinjenih AmeriÄkih Država.

Ako veliki peÄat nije moguće tretirati umjetniÄki, podložan je dubokoj interpretaciji. Drevni Egipćani su vjerovali da je Piramida u Gizi sveti grob boga Hermesa, ili Tota, personifikacije Univerzalne Mudrosti. Osim priÄa, nema tragova koji ukazuju da je ikada pronaÄ‘en vrh piramide. Ravna platforma na vrhu je kvadratnog oblika povrÅ¡ine trideset Äetvornih stopa i ne ukazuje da je ovaj dio piramidalne strukture ikada bio zavrÅ¡en, Å¡to je moguće, jer Piramida predstavlja ljudsko druÅ¡tvo, nesavrÅ¡eno i nepotpuno.

Konvergentni kutovi i stranice kamene strukture koji se stapaju na vrhu predstavljaju zajedniÄku težnju ÄovjeÄanstva, dok iznad lebdi simbol ezoteriÄnog reda, zraÄeći trokut sa Sve-videćim Okom. Sam trokut je u obliku grÄkog slova D, Delta, prvog slova Božijeg imena – božanskog djela prirodnog zavrÅ¡etka dijela ÄŒovjeÄjega. 72 kamena su 72 ureÄ‘enja Tetragramatona, Äetvoroslovnog Imena Božjega, na Hebrejskom. Ova Äetiri slova se mogu kombinirati u 72 kombinacije, Å¡to je rezultiralo onim Å¡to se naziva Å emhameforaÅ¡, Å¡to predstavlja, zakone, moći i energije Prirode pomoću kojih se dostiže savrÅ¡enstvo Äovjeka.

Piramida je Univerzalna kuća, a iznad njenog nedovrÅ¡enog vrha sjaji amblem Velikog Arhitekte Univerzuma. Postoji legenda da je na izgubljenoj Atlantidi postojao veliki sveuÄiliÅ¡te na kome je nastao najveći broj umjetnosti i znanosti koje su predane u ruke danaÅ¡njoj Rasi. SveuÄiliÅ¡te je bilo izgraÄ‘eno u obliku ogromne piramide, na Äijem vrhu je postojala opservatorij za prouÄavanje zvijezda. Ovaj znanstveni hram na staroj Atlantidi nalazi u sjeni peÄata nove Atlantide. Je li to druÅ¡tvo nepoznatih filozofa koji su utvrdili razmjere nove nacije vjeÄnim amblemima, da bi sve nacije znale razlog utemeljenja nove države?

Prednju stranu velikog peÄata koristio je State Department od 1782. godine, ali zadnju stranu peÄata nisu prihvatili u ovom obliku, u to vrijeme, jer amblem je smatran simbolom tajnog druÅ¡tva neprikladnog za suverenu državu. Rijetka su javna otkrića o koriÅ¡tenju ovog simbola sve do nedavno. Većina ameriÄkih graÄ‘ana po prvi put uÄi Å¡to predstavlja dizajn na poleÄ‘ini njihovog peÄata od dana kada se pojavila novÄanica od jednog dolara, serije 1935 A, koliko je poznato 1935. godine ovaj peÄat se poÄeo koristiti bez nekog posebnog predmiÅ¡ljaja ili posebnih namjera. Ali zanimljivo je da se njegovo pojavljivanje poklapa s velikim promjenama koje su utjecale na demokraciju u svim dijelovima svijeta.

Već 1935. godine duga sjena svjetske tiranije proÅ¡irila se diljem planete. Demokracija je bila na pragu svojih najtežih testova – koji se nastavljaju. Prava Äovjeka, koja je Thomas Paine branio, napadnuta su svuda i na svakom mjestu – sebiÄnošću i tiranijom. Tada se na zajedniÄkom mediju ameriÄke valute pojavio vjeÄni amblem naÅ¡eg cilja.

Kombinacija Feniksa, Piramide i Svevidećeg Oka je viÅ¡e nego sluÄajna. Tamo nema niÅ¡ta o ranim borbama kolonijalista koji su predložili takav izbor poljoprivrednicima, trgovcima i seoskoj gospodi. Postoji samo jedan mogući izvor ovih simbola, a to je, tajno druÅ¡tvo koje je doÅ¡lo u Ameriku 150 godina prije izbijanja revolucionarnog rata. Većina patriota koji su se borili za nezavisnost Amerike bili su Älanovi ovih druÅ¡tava, crpeći inspiraciju, hrabrost i uzviÅ¡enu svrhu iz njihovog drevnog uÄenja.

Nema nikakve sumnje da je veliki peÄat izravno inspiriran nalogom Reda Tragaoca, i da je zacrtan kao daleki cilj ove nacije onako kako je viÄ‘en i znan Ocima OsnivaÄima. Monogram nove Atlantide otkriva ovaj kontinent kao izdvojen za realizaciju Velikog Djela – ovdje treba izrasti Piramida ljudskih stremljenja, Å¡kola tajnih nauka. Nad ovom nacijom vlada vrhovni kralj, VjeÄno Živući Bog. Ovaj narod je posvećen ispunjenju Božanske Volje. U mjeri u kojoj Äovjek shvati to, i posveti sebe i svoj rad ovoj svrsi, njegova zemlja će procvjetati. Odvajanje od ovog simbola, od ove uzviÅ¡ene sudbine biti će pobaÄaj velikog povjerenja danog u neprocjenjivo nasljeÄ‘e.

 

 
 
(hramezoterije.com, youtube.com/uredio i preveo: nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=11293"] PRETHODNI ÄŒLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: Novi Svjetski Poredak, TEORIJE ZAVJERE, VIJESTI IZ SVIJETA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,