Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » VIJESTI IZ SVIJETA, ZDRAVLJE I MEDICINA » OTROVNI SASTOJCI Paste za Zube na koje vas Vaš Stomatolog Neće Upozoriti

OTROVNI SASTOJCI Paste za Zube na koje vas Vaš Stomatolog Neće Upozoriti

pasta za zube otrovJedan od najbržih načina da se nešto apsorbira u tijelo je kroz usta. To je razlog zašto neki lijekovi poput srčanih lijekova nitroglicerina i nekih lijekova protiv bolova, se uzimaju pod jezik.

Zbog toga, trebamo biti svjesni da potencijalno toksični sastojci u vašoj pasti za zube i vodi za usta također mogu biti apsorbirani u vaše tijelo.

Nažalost, vaš stomatolog, on ili ona može misliti da zna što vam preporučiti, ali velike šanse su da to nije slučaj.

Slijedi popis nekoliko potencijalno toksičnih sastojaka u stomatološkim i drugim proizvodima za osobnu njegu i razlog za zabrinutost koju vam vaš stomatolog vjerojatno ne uviđa:

1. Fluor – FDA upozorenja na pasti za zube / vodi za ispiranje usta koje sadrže fluor glasi: “UPOZORENJE, držati izvan dohvata djece mlađe od 6 godina. Ako se proguta više nego što se koristi za normalno četkanje, obratite se liječniku ili lokalnom Kontrolnom Centru za Trovanja odmah..”

Dječja pasta često ima okus poput slatkiša ili žvakače gume koji mogu navesti djecu da ju progutaju. To može biti problem jer upozorenje navodi da čak i male količine fluorida koje se progutaju mogu izazvati ozbiljne zdravstvene rizike.

Toksična doza zubne paste sa fluorom može uzrokovati smrt. Na primjer, smrt  bi mogla uslijediti ako dvije godine staro dijete proguta 42% posto od cijele paste, četiri godine staro dijete – 56% posto od cijele paste ili ako šest godina staro dijete proguta 70% posto sadržaja tube paste za zube.

2. Triklosan (triclosan) – Ovaj antibiotik / antimikrobni agens se koristi u mnogim proizvodima, uključujući deterdžent za suđe, sapun, dezodorans, pasta za zube i voda za ispiranje usta.

U kolovozu 2009 Kanadsko Medicinsko Udruženje je zatražilo kanadsko Ministarstvo zdravlja da zabrani korištenje spoja triclosan u proizvodima za osobnu njegu, zbog razvoja rezistencije. U 2006 i 2009, studija je pokazala da izloženost Triclosanu značajno utječe na koncentraciju hormona štitnjače. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izvještava da često korištenje antibiotika može dovesti do rasta bakterija koje su otporne na antibiotike. Mi svi znamo o usponu u “superbakterija” koje su otporne na većinu antibiotika i odvode u smrt.

3. Natrij lauril sulfat (Sodium lauryl sulfat) – korištenje paste za zube bez natrij lauril sulfata (SLS) može smanjiti učestalost čireva (aftozni čirevi). Istraživači nagađaju da SLS isušuje zaštitne sluznice u ustima … što je ranjivo na iritanse koji dovode do čireva. SLS je deterdžent koji je gotovo u svim pastama za zube, deterdžentima za pranje suđa i sapuna za tijelo (tekućih).

4. Abraziv – osjetljivost zubi je uzrokovana mnogim čimbenicima. Termin koji se koristi za određene vrste osjetljivosti zuba je poznat kao “abfrakcije”, a može biti uzrokovan abrazivnim pastama za zube. Neke paste za zube uključuju  i pastu za izbjeljivanje zubi i vrsta paste protiv zubnog kamenca koji može sadržavati jake abrazive.

Rezultati testova koji nam stoje na raspolaganju, ali ne korišteni od strane većine proizvođača se zove RDA ocjena. Oni određuju abrazivnost paste za dentin, srednji sloj zuba. Osim ako je RDA (Relativna abrazivnosti dentina) branda nije poznata, potrošač ili stomatolog ne može znati je li abrazija zuba izazvana na nekoj razini paste za zube koja se koristi.

5. Umjetni zaslađivač – FDA se premišlja tijekom godina o sigurnosti umjetnih sladila poput saharina. Ministarstvo zdravlja Kanade još nije odobrilo saharin kao siguran.

6. Botanički sastojci – Lijekovi dolaze iz biljaka, a mnoge biljke uključujući popularno ulje čajevca koji ima nuspojave i interakcije sa lijekovima. NIH web stranica uz MedlinePlus imaju izvrstan izvor provjerenih biljnih sastojaka za njihove lažne protiv pravih indikacija i potencijalno štetnih nuspojava, možete pronaći one koje trudnice i djeca posebno treba izbjegavati: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginformation.html
Alternativa uobičajenim pastama za zube je pranje sa sodom bikarbonom, ili samo sa otopinom soli.
 

 
(NoviSvjetskiPoredak.com)

Filed under: VIJESTI IZ SVIJETA, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,