Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Pedofilski svećenik koji je u SAD-u optužen za zlostavljanje, pobjegao u Argentinu! On sada uživa u bogatstvu i mirovini u Hrvatskoj

Pedofilski svećenik koji je u SAD-u optužen za zlostavljanje, pobjegao u Argentinu! On sada uživa u bogatstvu i mirovini u Hrvatskoj

svecenik-hrvatskaDon Ivan Turić, optužen za seksualno zlostavljanje u Teksasu 1977. godine, odakle je pobjegao u Argentinu, a potom se sredinom devedesetih vratio u Hrvatsku, danas neometano uživa u umirovljenju u domovini

Svećeniku Ivanu Turiću je nadbiskupija u Teksasu, gdje je služio 1977. godine, oduzela ovlasti zbog optužbi za seksualno zlostavljanje maloljetnika. Iste je godine pobjegao u Argentinu nakon što je izdan zahtjev za njegovim uhićenjem.

Premda su ga rimokatoličke vlasti u SAD-u lišile crkvenih dužnosti, Turić je u Južnoj Americi nastavio raditi kao svećenik sljedećih 18 godina. Potom se 1996. godine vratio u Hrvatsku, gdje ga je nadbiskup Ante Jurić imenovao za nadzornika u dvije župe splitsko-makarske nadbiskupije.

Prije tri godine Jurićev nasljednik Marin Barišić poslao je Turića u redovnu crkvenu mirovinu u kojoj danas u Imotskom neometano uživa.

Priču o hrvatskom svećeniku zlostavljaču otkrila američka istraživačica

Do ovih otkrića došla je istraživačica Siobhan Fleming koja je prionula analizi policijske i crkvene arhive nakon što je teksaška nadbiskupija Galveston-Houston krajem siječnja 2019. na svoje internetske stranice stavila popis svećenika koji su od sredine 20. stoljeća na “vjerodostojan način” optuženi za spolno zlostavljanje maloljetnika.

Pored Turićevog imena navedeni su samo nazivi župa u kojima je djelovao: crkve Sv. Franje Asiškog u Houstonu, Sv. Mihaela u Lake Jacksonu i Sv. Vincenta Pavla u Houstonu, uz podatak da su mu svećeničke ovlasti ukinute 1977. godine. Nakon što su domaći mediji prenijeli vijest o Hrvatu na teksaškom popisu, javio se i prozvani svećenik, koji je u potpunosti negirao bilo kakvu poveznicu s optužbama.

Turića je sredinom 1977. godine prijavio dječak kojeg je zlostavljao

No Flemingino istraživanje pokazalo je da Turić nije govorio istinu. Naime, sredinom 1977. godine jedan ga je dječak prijavio policiji. U prijavi piše da je Turić 14. svibnja 1977. godine “nezakonito, s namjerom da probudi seksualnu želju, imao seksualni kontakt dodirivanjem genitalija djeteta mlađeg od 17 godina”.

Mjesec dana nakon, tužiteljstvo u Teksasu podignulo je optužnicu protiv Turića te izdalo nalog za uhićenje. Turić je uskoro napustio SAD, a prethodno je angažirao odvjetnicu kojoj je dao punomoć za kontrolu i prodaju nekretnina koje je tijekom godina kupovao na području Hustona.

U jednom intervjuu objavljenom prije šest godina Turić je naveo kako mu je premještaj u Argentinu osobno odobrio tadašnji houstonski biskup zbog potrebe za klerom u Južnoj Americi, no već spomenuti nedavno objavljeni popis nadbiskupije Galveston-Houston pokazao je da mu je tamošnja crkva oduzela pravo na rad uslijed optužbi za pedofiliju.

Nakon optužnice pobjegao u Argentinu i nastavio raditi kao svećenik

Turić se, kao i brojni svećenici zlostavljači u prošlosti, mogao neometano premještati u druge podružnice Katoličke crkve jer do 2001. godine biskupije nisu bile dužne informirati Vatikan ili Kongregaciju za nauk vjere o ovakvim slučajevima.

Novosti su prošlog tjedna poslale upit nadbiskupiji u Teksasu jesu li znali da je Turić nastavio sa svećeničkim radom u Argentini, no odgovor nisu dobili.

Krajem 1980. godine optužnica protiv Turića je odbačena, a kao razlog je navedeno da “optuženi nije uhićen”.

U Houston došao iz Beča, gdje je studirao

Američka istražiteljica Fleming rekonstruirala je njegov desetogodišnji boravak u SAD-u. Turić je u Houston došao 1966. ili 1967. godine iz Austrije, iz Beča, kamo je početkom šezdesetih bio otišao na studij. Prethodno se školovao u Splitu, u koji je došao iz rodne Župe Biokovske pokraj Imotskog.

Godine 1968. zaredio ga je tadašnji biskup John L. Morkovsky. Prije ređenja Turić je bio voditelj omladinskog rekreacijskog centra u crkvi St. Mary Star of the Sea u Freeportu. Njegov prvi svećenički posao bio je u crkvi Sv. Vincenta Pavla u Houstonu.

Tamo je proveo samo jednu godinu, nakon čega je uslijedila dvogodišnja pauza. U crkvenim godišnjacima koji bilježe aktivnosti svih svećenika njegov je status objašnjen s tri riječi: “Absent with leave.” Izraz koji u prijevodu znači “odsutan s dopustom” mogao je imati brojne različite uzroke, od bolesti svećenika pa do niza prekršaja propisanih unutarcrkvenim zakonima.

U slučaju druge američke nadbiskupije, one u Bostonu, te su tri riječi poslužile kao eufemizam za zataškavanje pedofilije i višedesetljetnu praksu preseljenja nekoliko stotina zlostavljača iz župe u župu, kako je otkrio Boston Globe u istraživanju koje je pretočeno u Oscarom nagrađen film “Spotlight”.

Radio na nekoliko mjesta kao svećenik te gradio nekretninski biznis

Nakon dvogodišnje pauze Turić se opet pojavio na listi aktivnih svećenika. Premješten je u crkvu Sv. Franje Asiškog na drugoj strani Houstona, u sklopu koje je radila i škola pod vodstvom časnih sestara.

Već sljedeće godine, međutim, uslijedio je novi jednogodišnji dopust pod gotovo identičnim obrazloženjem kao u prvome slučaju. Unatoč tome, Fleming ga je u arhivima pronašla na poziciji kapelana u novoosnovanom Međunarodnom mornarskom centru.

Turić je u to vrijeme pokrenuo i nekretninski biznis. Od lipnja 1973. do kolovoza 1974. kupio je četiri nekretnine, mahom obiteljske kuće i stanove. Do 1977. godine imao je sedam različitih nekretnina po Houstonu.

Turićevo ime ponovno je iz crkvenog godišnjaka iščezlo 1977., u godini kad teksaške vlasti podižu opisanu optužnicu za bludničenje nad maloljetnikom. Iako nije poznat točan datum njegova odlaska u Argentinu, tamo se nedvojbeno uputio iste godine kad su mu u Houstonu ukinute svećeničke ovlasti.

U Argentinu se Turić doselio kod strica

istraživanje koje je proveo tjednik Novosti potvrdile su to podacima iz sadržaja tajnog dosjea koji je na njegovo ime 1978. godine otvorila jugoslavenska Služba državne sigurnosti.

Prema dokumentaciji koju su Novosti pronašle u Hrvatskom državnom arhivu, za Turića se inicijalno zainteresirala jugoslavenska ambasada u Argentini. U dopisu od 5. siječnja 1978. godine obavijestili su nadležne u Jugoslaviji da se Turić doselio kod strica u grad Rosario.

“Prema neprovjerenim informacijama Turić je predviđen za župnika u mjestu Villa Mugueta, provincija Sant Fe – Argentina, gdje ima dosta naših iseljenika”, stoji u dokumentu poslanom iz ambasade, u kojem se od SDS-a traži izvještaj o njegovom “držanju”.

Turićev otac u Drugom svjetskom ratu bio je ustaški dužnosnik

Podružnica tajne policije iz Splita odgovorila im je za dva tjedna. Istaknuli su da taj svećenik u rodnome kraju “nije na javnim mjestima istupao negativno”, uz navođenje biografskih crtica ostalih članova obitelji, pa tako i oca koji je u Drugom svjetskom ratu bio ustaški dužnosnik.

U narednim godinama, međutim, nadzor se povećao zbog “neprijateljske djelatnosti” protiv Jugoslavije koju je u međuvremenu iskazivao. Kroz više izvještaja prikazuje ga se kao financijsku i informativnu vezu između “lica u zemlji koja su povezana s ustaškom emigracijom”.

Jedan obavještajni profil Ivana Turića 1987. godine poslao je Josip Perković, jugoslavenski i hrvatski obavještajac koji je u Njemačkoj osuđen za ubojstvo emigranta Stjepana Đurekovića.

Nakon povratka u Hrvatsku dodijeljena mu je rodna Župa Biokovska

Turić je u Argentini nesmetano obavljao misionarske i redovne svećeničke dužnosti narednih 18 godina. Nakon povratka u Hrvatsku 1996. godine, dodijeljena mu je rodna Župa Biokovska uz vjernike u Rašćanima.

U javnosti se od devedesetih pojavljivao u nekoliko navrata, pišu Novosti, i to uglavnom zbog ekstremnih političkih stavova i luksuza u kojem je živio.

Pavelića i ustaše nazvao dobročiniteljima hrvatskog naroda

Godine 2010. u jednoj je propovijedi Antu Pavelića i ustaše nazvao “dobročiniteljima hrvatskog naroda” koji su “stvorili hrvatsku državu”.

Mediji su pisali i o njegovoj velikoj kamenoj kući u Imotskom, koju lokalni stanovnici nazivaju Turića dvori, čija unutrašnjost navodno krije neprocjenjive slike i umjetnine.

Posjeduje vrhunski vinski podrum, skupocjenu umjetničku zbirku i nekoliko oldtimera

Fotografski je zabilježen i njegov luksuzni podrum u kojem vrsni poznavatelji vina konzumiraju najbolje proizvode toga kraja. Turić, k tome, do danas vozi Audi A8, a ima i nekoliko vrijednih oldtimera.

Ministrica kulture posjetila Turića

Početkom dvijetisućitih ponudio je državi, odnosno ministru kulture Boži Biškupiću, privatnu zbirku umjetnina. U siječnju 2018. posjetila ga je i aktualna ministrica Nina Obuljen Koržinek, izjavivši da je oduševljena viđenim te kako će i Ministarstvo kulture, ako to zatraži don Turić, učiniti sve u smislu restauracije nekih umjetnina.

Američke porezne vlasti pronašle su ga prije desetak godina

Nakon višedesetljetne potrage, američke porezne vlasti locirale su ga prije desetak godina. Uručen mu je zahtjev u Župi Biokovskoj, nakon čega su porezna dugovanja podmirena prodajom njegove preostale četiri nekretnine u Houstonu.

Istražiteljica Siobhan Fleming pronašla je i čovjeka koji je kao dječak prijavio Turića policiji zbog bludničenja.

“Prema javno dostupnim podacima, zbog ubojstva služi doživotnu kaznu u zatvoru, tamo gdje bi se i Turić trebao nalaziti”, zaključila je u svojoj analizi.

Turić danas negira sve optužbe

Novosti su za komentar nazvale i Turića. Na pitanje o optužnici, rekao je: “Ne znam o čemu pričate. Ja nisam kriv. Ja sam nevin čovjek.” A na inzistiranje novinara da odgovori, poručio mu je da je dobar ispovjednik.


(index.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,