Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, TEORIJE ZAVJERE » JOŠ JEDNA TEORIJA ZAVJERE POSTALA ISTINA: Zaklada Rockefeller tužena za iznos od milijardu dolara jer je namjerno inficirala građane sifilisom

JOŠ JEDNA TEORIJA ZAVJERE POSTALA ISTINA: Zaklada Rockefeller tužena za iznos od milijardu dolara jer je namjerno inficirala građane sifilisom

rockefeler-sifilisZaklada Rockefeller se suočava s tužbom vrijednom milijardu dolara zbog namjerne zaraze stotina gvatemalaca sifilisom u tajnom eksperimentu

Američki su se dužnosnici ispričali za eksperiment, a predsjednik Barack Obama je ponudio predsjedniku Gvatemale osobnu ispriku.

Savezni sudac u Marylandu je odobrio tužbu protiv Sveučilišta Johns Hopkins, kompanije Bristol-Myers Squibb (BMY.N) i Rockefeller Foundation (Zaklade Rockefeller) nakon što je otkriveno da su pomogli američkoj vladi da provede ilegalne pokuse na nevinim građanima 1940-ih, piše Reuters. https://www.reuters.com/article/us-maryland-lawsuit-infections/johns-hopkins-bristol-myers-must-face-1-billion-syphilis-infections-suit-idUSKCN1OY1N3

U odluci u četvrtak, američki okružni sudac Theodore Chuang odbacio je tvrdnju branitelja da je nedavna odluka Vrhovnog suda koja štiti strane korporacije od sudskih tužbi na američkim sudovima zbog kršenja ljudskih prava u inozemstvu, također primijenjena na domaće korporacije.

Chuangova odluka je pobjeda za 444 žrtve i rođake žrtava koje su tužile Rockefellere zbog eksperimenta, kojem je cilj bio testirati tadašnji novi lijek penicilin i zaustaviti širenje spolno prenosivih bolesti.

Eksperiment je ponovio vladinu studiju Tuskegee o crnacima kod kojih je namjerno izostavljeno liječenje od sifilisa čak i nakon što je penicilin otkriven.

Dok je profesor na koledžu Wellesley u Massachusettsu to otkrio 2010. godine, američki su se dužnosnici ispričali za eksperiment, a predsjednik Barack Obama je ponudio predsjedniku Gvatemale osobnu ispriku.

Chuang je kazao kako tužbe protiv američkih korporacija prema saveznom Statutu o inozemnim građanima nisu “kategorički isključene” odlukom Vrhovnog suda od 24. travnja u slučaju “Jesneru protiv Arab Bank Plc” koje se odnose na strane tvrtke.

Rekao je da je “potreba za pravosudnim oprezom izrazito smanjena” u kojoj su američke korporacije bile optužene jer nije bilo opasnosti od diplomatskih napetosti ili prigovora stranih vlada.

Sudac je također kazao kako bi dopuštanje nastavku postupka u Gvatemali “promoviralo harmoniju” tako što bi stranim tužiteljima pružila priliku za pravnim lijekom na sudovima u SAD.

Prema pritužbi, nekoliko je liječnika sa sveučilišta Hopkins i Zaklade Rockefeller bilo uključeno u eksperiment, kao i četiri rukovoditelja iz kompanije Bristol-Myers i Instituta Squibb.

“Johns Hopkins izražava duboku sućut prema pojedincima i obiteljima na koje je utjecala studija o sifilisu iz 40-ih godina koju je financirala i provodila američka vlada u Gvatemali” – navodi se u priopćenju. “Poštujemo pravni postupak i nastavit ćemo energično braniti tužbu.”

Glasnogovornik Zaklade Rockefeller rekao je da tužba nema nikakvu vrijednost i da neprofitna organizacija nije znala provoditi eksperiment, financirati ili upravljati eksperimentom. Glasnogovornik Bristol-Myersa Brian Castelli odbio je komentirati.

Paul Bekman, odvjetnik tužitelja, izjavio je kako će njegovi klijenti nastaviti s otkrićima, uključujući razmjenu dokumenata starih više desetljeća. Ranija odluka nije utvrdila da postoji pitanje zastare jer tužitelji nisu mogli saznati za eksperiment prije 2010. godine.

“Ovaj eksperiment je počeo prije 72 godine. Teško je povjerovati u ovo” – rekao je Bekman.

Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , ,