Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC, ZDRAVLJE I MEDICINA » Bayer ukinuo 12.000 radnih mjesta širom svijeta jer se tvrtka suočava sa 10.000 tužbi zbog Monsantovog herbicida Roundup koji uzrokuje rak

Bayer ukinuo 12.000 radnih mjesta širom svijeta jer se tvrtka suočava sa 10.000 tužbi zbog Monsantovog herbicida Roundup koji uzrokuje rak

monsanto-bayerNjemački kemijski div Bayer postao je novi Monsanto, nakon što je kupio kompaniju Monsanto ove godine za 62,5 milijardi dolara, te je postao najozloglašenija kompanija na svijetu

No, ta akvizicija je došla sa bezbrojnim tužbama na čekanju koje su tako skupe i velike da Bayer sada mora otpustiti oko 12.000 svojih zaposlenika širom svijeta.

Kao što je izvorno izvijestio Financial Times, Bayer odbacuje ovaj golemi broj ukidanja radnih mjesta kao očajnički pokušaj da „vrati povjerenje ulagača” u društvu, sada kada je postao Monsanto na steroidima.

Osim otkaza 12.000 zaposlenika, Bayer također reže veze sa svojom podkompanijom za životinjske proizvode, kao i sa dva druga odjela koja posjeduje: Coppertone sun care i Dr. Schollove proizvode za njegu nogu.

Bayer također planira prodati svoj 60-postotni udio u tvrtki Currenta, koja daje komunalne usluge, usluge zaštite okoliša, sigurnosti, analitike i obuke.

Udarac kojeg je čuo cijeli svijet bila je nedavna odluka sutkinje Judge Suzande Bolanos iz San Francisca koja je navodno stala na stranu porote u slučaju školskog domara koji je razvio non-Hodgkinov limfom zbog izloženosti glifosatu, primarnom aktivnom sastojku Monsantovog Roundup herbicida.

Ova presuda sutkinje Bolanosa je bila svjetski presedan u desecima tisuća drugih tužbi protiv Monsanta koji će sada pasti na Bayer na postupcima u sudovima.

Preuzimanjem Monsanta, drugim riječima, Bayer je također dobio vrlo dug popis sudskih parnica protiv Monsanta koje još nisu završene na sudu.

Bayer poriče da drastične promjene imaju veze s Monsantovim parnicama.

Čak i dok kompanija Bayer mahnito preuređuje svoj poslovni model u očajničkom pokušaju da spriječi utjecaj tih mnogih tužbi na čekanju, tvrtka tvrdi da ništa od ovoga nema nikakve veze s tužbama.

“Te mjere su potpuno nepovezane”, rekao je izvršni direktor Bayera (CEO) Werner Baumann za Financial Times tijekom nedavne konferencije.

“Oni nemaju nikakve veze s preuzimanjem Monsantona i parnicama vezanim za glifosat … Ove mjere su povezane i usmjerene su na daljnje poboljšanje konkurentnosti tvrtke koja dalje napreduje”.

Prema Baumannu, sve ove planirane mjere pomoći će “osloboditi sredstva za inovacije i rast”, čime se multinacionalna korporacija može bolje usredotočiti prema “našim temeljima tvrtke farmaceutskih proizvoda, zdravlju potrošača i znanosti o usjevima”.

Hoće li desetine tisuća tužbi protiv Monsanta i Bayera bankrotirati taj entitet zla? Kotač se pokrenuo, vidjet ćemo uskoro.

Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: NOVAC, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , ,