Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » LIBIJA: Gadafijevi pristaše izašli na ulice kako bi obilježili 50. godišnjicu rujanske revolucije (VIDEO)

LIBIJA: Gadafijevi pristaše izašli na ulice kako bi obilježili 50. godišnjicu rujanske revolucije (VIDEO)

libija-slvljenjePristalice Muamera Gadafija preplavile su grad Bani Walid kako bi obilježile pola stoljeća od svrgavanja monarhije od strane vojnih časnika koje je vodio pokojni libijski vođa, a koje su pro-NATO pobunjenici brutalno ubili prije osam godina

Stanovnici grada Bani Walida, malog pustinjskog gradića koji je ostao odan Gadafiju čak i nakon njegove jezive egzekucije kao rezultat intervencije koju je vodio NATO 2011., u nedjelju su preplavili ulice kako bi obilježili godišnjicu revolucije 1969. godine koja je srušila Kralja Idrisa, ukinuvši libijsku monarhiju.

Mnogi koji su izašli na ulice grada Bani Walida mahali su zelenim zastavama, nacionalnom zastavom Libije koja je bila pod Gadafijem i nosili plakate sa slikama Gadafija i njegovog drugog sina Saifa al-Islama.

Automobili su solidarno trubili dok su se vozili pored veselih demonstranata.

Vojni prevrat 1. rujna 1969. godine vodio je Gadafi, koji je vodio skupinu od 70 mladih časnika koji su preuzeli vlast u navodnom “državnom udaru”, koji nije rezultirao nikakvim nasiljem ili smrću.

To je bilo u suprotnosti s Gadafijevom vlastitom sudbinom.

U listopadu 2011. mučili su ga i ubili militanti odani pobunjenicima koje su podržali zapadnjaci na čelu sa NATO savezom i Hillary Clinton.

Njegova smrt je uvukla Libiju u politički kaos i propast, iako je jednom bila najbogatija zemlja na kontinentu.

Gotovo osam godina od Gadafijeve smrti, Libija je još uvijek podijeljena između različitih vojnih frakcija, s tim da vlada koja je podržana od strane marionetske organizacije UN u Tripoliju, sada ima kontrolu nad ogromnim naftnim rezervama koje je vodio maršal Khalifa Haftar.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , ,