Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » ZLATO JE ‘IN’ DOLAR JE ‘OUT’: Rusija postaje četvrti najveći svjetski posjednik zlata

ZLATO JE ‘IN’ DOLAR JE ‘OUT’: Rusija postaje četvrti najveći svjetski posjednik zlata

znato-rusijaRusija bi trebala zamijeniti Saudijsku Arabiju kao četvrtog najvećeg vlasnika deviznih rezervi, plemenitih metala i drugih vrijednosnih papira, u skladu s politikom oslobađanja ekonomske imovine denominiranedolarima zbog američkih sankcija

Međunarodne zlatne rezerve Rusije iznosile su oko 518 milijardi dolara na 1. kolovoza, prema podacima Centralne banke Rusije.

Brojka je značajno porasla u posljednje četiri godine, a Fitch Ratings predviđa da će nastavi rasti do 537 milijardi dolara do kraja 2019. i 591 milijardi dolara do 2021. godine.

Kraljevina Saudijska Arabija raspolaže s oko 527 milijardi dolara zlatnih zaliha, prema procjenama novinske agencije Bloomberg.

Prve tri zemlje s najvećim deviznim rezervama su Kina, Japan i Švicarska.

Ruska središnja banka pretrpjela je značajni pomak u svojoj politici od prošlog tavnja do danas, kada je počela drastično smanjiti udjel imovine u dolarima kao odgovor na pritisak sankcija od strane Washingtona.

Također je aktivno ulagala u zlato kako bi dodatno smanjila ovisnost o američkom dolaru.

To je dovelo do toga da je Rusija postala najkvalitetniji kupac plemenitog metala u 2018. godini. Zemlja je nastavila istim tempom i u 2019. godini, osiguravajući poziciju najvećeg svjetskog kupca zlata u prvom kvartalu 2019. godine.

Cijena zlata porasla je prošlog mjeseca, probivši rekordnih 1400 dolara po unci, prvi put nakon 2013. godine.

Među faktorima koji stoje iza toga bila su očekivanja nižih kamatnih stopa i politička neizvjesnost zbog nedavne eskalacije trgovinskog rata SAD-a i Kine, navodi se u izvještaju Svjetskog vijeća za zlato (WGC).

Zlatnim i deviznim rezervama u Rusiji upravlja središnja banka što uključuje i devize na računima kod stranih banaka, vrijednosne papire nominirane u tim valutama, kao i monetarno ili fizičko zlato.

Središnja banka kupuje devize za svoje rezerve na otvorenom tržištu od izvoznika.

Prije su se zlatne rezerve koristile za utjecaj na tečaj rublje kroz devizne intervencije, no 2014. godine središnja banka je odlučila je napustiti tu praksu.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , ,