Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NOVI VRLI SVIJET: Victoria’s Secret prvi put u povijesti unajmila transrodnu manekenku

NOVI VRLI SVIJET: Victoria’s Secret prvi put u povijesti unajmila transrodnu manekenku

Victoria’s Secret je angažirala svoj prvi transrodni model u povijesti, transrodnog muškarca koji je prešao u ženu koja će promovirati njihovu liniju donjeg rublja

Valentinu Sampaio iz Brazila angažirala je tvrtka za donje rublje manje od godinu dana nakon što je jedan od tvrtkinih rukovoditelja dospio pod kritike zbog davanja primjedbi o transrodnim ljudima koji dolaze na godišnju modnu reviju.

Špekulacije o uključivanju Valentine Sampaio na popis modela tvrtke Victoria’s Secret započele su kada je transrodni model objavio svoju fotografiju na snimanju sa “VS Pink” na Instagramu.

Ubrzo nakon toga, brazilska manekenka Lais Ribeiro je na Twitteru napisala kako je “toliko sretna” da je Sampaio snimila svoju prvu foto-snimku s Victoria’s Secretom.

Uključivanje Sampaio u modne vode dolazi mjesecima nakon što je glavni direktor marketinga tvrtke L. Brands (matična tvrtka Victoria’s Secret) Ed Razek izazvao bijes ljevičara socijalne pravde kada je za Vogue rekao da postoji mali interes za plus-size i transrodne modele na modnim pistama.

“Mislim da se bavimo načinom na koji se tržište stalno mijenja. Ako pitate da li smo razmišljali o postavljanju transrodnih modela na tržište ili smo razmišljali o postavljanje modela plus-size na tržište, jesmo da” – rekao je Razek, dodavši da je sestrinska tvrtka Lane Bryant, stvorena da popuni takvu vrstu potreba potrošača.

“Izmislili smo modnu reviju plus-size modela kroz našu sestrinjsku tvrtku Lane Bryant”, nastavio je.

“Lane Bryant i dalje prodaje donje rublje za plus-size osobe, ali prodaje specifičan asortiman, kao i svaki drugi specijalni trgovac na svijetu koji prodaje specifičnu odjeću. Kao i mi. “

Nakon značajnog odziva na društvenim mrežama, Razek se kasnije ispričao priznajući kako su njegovi komentari o transrodnim modelima bili “neosjetljivi”.

“Moja kritika u svezi s uključivanjem transrodnih modela u modnu reviju Victoria’s Secret naišla je na negodovanje” – kazao je u izjavi.

“Ispričavam se. Da budemo jasni, apsolutno bismo uključili transrodne modele za reviju. Imali smo transrodne modele na kastinzima … kao i mnogi drugi, nisu uspjeli. … Ali nikad se nije radilo o rodu. Divim se i poštujem njihovo putovanje kroz koje su prihvatili tko su uistinu. “

Ubrzo nakon toga, magazin People je potvrdio da izvršni direktor Victoria’s Secret-a Jan Singer napušta tvrtku, iako nisu objavljeni detalji zbog čega.

2017. godine Playboy je prešao sve granice kad je magazin predstavio svoju prvi transrodni model – Ines Rau. Taj je potez odmah izazvao kritike na društvenim mrežama, a bivša porno zvijezda Jenna Jameson bila je vodeća.

“Imam problem s tim baš kao što ja imam problem s transrodnim osobama koje se natječu protiv bioloških žena u sportu” – tweetala je Jameson.

Odbijajući kritiku, Playboy je otišao toliko daleko da je usporedio svoj transrodni model Ines Rau s prvom crnačkom manekenkom iz ovog časopisa iz 1965. godine.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,