Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » Talibani kažu da nema izravnih mirovnih pregovora s vladom u Kabulu dok strane trupe zajedno sa Hrvatskoj ne napuste Afganistan

Talibani kažu da nema izravnih mirovnih pregovora s vladom u Kabulu dok strane trupe zajedno sa Hrvatskoj ne napuste Afganistan

afganistan-vojniciVisoki talibanski dužnosnik odbacio je izravne razgovore s američkom središnjom vladom u Kabulu, rekavši da nisu mogući nikakvi međudržavni politički pregovori dok su u zemlji prisutni strani vojnici

Pregovori će započeti tek nakon što se najavi povlačenje misije NATO-a pod vodstvom SAD-a iz Afganistana, rekao je glasnogovornik talibanskog političkog ureda u Kataru, Suhail Shaheen.

Talibani su od listopada održali sedam runda izravnih pregovora s američkim dužnosnicima u glavnom gradu Katara u Dohi, ali su odbili učiniti isto s vladom u Kabulu, koju smatraju nelegitimnom.

U subotu je afganistanski državni ministar za mirovna pitanja Abdul Salam Rahimi rekao da će vlada biti spremna sjesti s militantima u naredna dva tjedna ako talibani prihvate ponudu.

Razgovore može ugostiti jedna europska država, a trenutno se formira pregovarački tim od 15 osoba, rekao je.

Američki specijalni izaslanik za pomirenje u Afganistanu, Zalmay Khalilzad, rekao je da se međuafganistanski razgovori neće odvijati dok Washington ne potpiše svoj “vlastiti dogovor” s talibanima.

Unatoč gotovo dva desetljeća prisutnosti snaga predvođenih SAD-om u zemlji, militanti i dalje kontroliraju velike dijelove teritorija, a Kabul posljednjih godina uporno gubi zemlju koju zauzimaju talibani.

Prema američkom posebnom inspektoru za obnovu Afganistana (SIGAR), središnja vlada imala je učinkovitu kontrolu nad samo 53,8 posto zemlje u listopadu 2018. – što je značajan pad sa 72 posto u 2015. godini, piše RT.

Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , ,