Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » POČINJE TRGOVINSKI RAT IZMEĐU EUROPE I AMERIKE? Bruxelles zaprijetio da će nametnuti tarife na​američku robu vrijednu 40 milijardi dolara ako Trump isto stavi na europske automobile

POČINJE TRGOVINSKI RAT IZMEĐU EUROPE I AMERIKE? Bruxelles zaprijetio da će nametnuti tarife na​američku robu vrijednu 40 milijardi dolara ako Trump isto stavi na europske automobile

auti-uvozEuropska unija će uzvratiti uvođenjem tarifa 35 milijardi eura vrijednu američku robu ako Washington uvede tarife za automobile proizvedene u Europi, upozorio je trgovinski šef EU

“Nećemo prihvatiti nikakvu upravljanu trgovinu, kvote ili dobrovoljna izvozna ograničenja i, ako bi postojale tarife, imali bismo popis za ponovno uspostavljanje ravnoteže” – izjavila je europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstrom povjerenstvu Europskog parlamenta.

Dodala je: “Već su u tarife osnovi pripremljene, vrijedne 35 milijardi eura. Nadam se da ih nećemo morati koristiti”.

Najava je uslijedila nakon prijetnji predsjednika Donalda Trumpa prošle godine o mogućim tarifama za europske automobile koji se uvoze u SAD.

Trump je zatražio od američkog Ministarstva trgovine da ispita je li takav uvoz prijetnja nacionalnoj sigurnosti i razlog za uvođenje carina na uvoz čelika i aluminija.

Europska komisija je obećala osvetu tako što će oporezivati uvoz na 20 milijardi dolara vrijednu robu koja dolazi u Uniju, ako mjera bude provedena.

U svibnju je Trump je odlučio odgoditi obećane tarife od 25 posto za europske i japanske automobile do 180 dana u pokušaju da postigne učinkovit trgovinski sporazum sa svojim partnerima. Šestomjesečno razdoblje odgode završava sredinom studenog.

“Pozdravljamo odluku SAD-a da ne nameću carine na aute i dijelove za automobile, ali naravno, apsurd je pojam da europski automobili mogu predstavljati prijetnju nacionalnoj sigurnosti SAD-a” – rekao je Malmstrom dodajući kako su rezultati trgovinskih razgovora s SAD-om bili mješoviti.

“Još uvijek nismo započeli te pregovore. SAD ih nisu spremne pokrenuti ako poljoprivreda nije uključena, što je za nas vrlo bitno. Tako se u ovom trenutku ništa ne događa po tom planu” – rekao je trgovinski šef EU.

Prema sadašnjem trgovinskom sporazumu, Washington je nametnuo 25-postotnu tarifu na lake kamione i “pickupove”, te 2,5 posto za manja vozila iz Europe, dok je Bruxelles nametnuo tarifu od 10 posto za sve automobile uvezene iz SAD-a.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , , ,