Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Poljska odbila izručiti kršćanina koji je pobjegao iz Švedske nakon što su vlasti smjestile njegove kćeri u muslimansku udomiteljsku obitelj

Poljska odbila izručiti kršćanina koji je pobjegao iz Švedske nakon što su vlasti smjestile njegove kćeri u muslimansku udomiteljsku obitelj

otac-svedskaSud u Poljskoj odlučio je ne izručiti Rusa Denisa Lisova, koji je sa svojom djecom pobjegao iz te skandinavske zemlje

Odluka poljskog suda kaže da nalog za uhićenje Lisova, koji je izdala Švedska, krši njegova građanska prava jer je Lisov bio gurnut pred “pred zid, odvedena su mu djeca i provedeni su nemogući uvjeti za njihov povratak.”

Godine 2017. švedske su vlasti odvele djecu od oca kada su majku s shizofrenijom odveli u bolnicu. Država je pojasnila da se čovjek ne može nositi s obrazovanjem njegovih kćeri, piše Polandin.

Djeca su smještena u muslimansku udomiteljsku obitelj iz Libanona.

U ožujku 2019. Lisov je odveo svoje kćeri od 12, 6 i 4 godine iz Libanonske obitelji, a u travnju je bio zatvoren s njima na zračnoj luci u Varšavi dok su putovali u Rusiju.

Prema mišljenju psihologa, djeca su vrlo blisko povezana s ocem i žele živjeti s njim.

“U udomiteljskoj obitelji nisu se osjećali sigurno, što je moglo produbiti stres i dovesti do poremećaja”, kazao je sudac, dodajući da “otac nije mogao gledati sve to, a postupci švedskih vlasti prekršili su dobrobit djece.”

Postupci švedskih vlasti očito su zanemarili osjetljivost djece koja dolaze iz rusko-europske obitelji.”

Prema obiteljskom odvjetniku, činjenica da su djeca smještena u muslimansku obitelj libanonskog podrijetla, unatoč tome što su odrasla u kršćanskoj vjeri, također je važan čimbenik u odluci gospodina Lisova da pobjegne iz Švedske sa svojom djecom.

Sada Denis Lisov čeka razmatranje njegovog zahtjeva za izbjegličkim statusom u Poljskoj. Djeca su pod njegovom skrbi.

Odlukom suda relevantne agencije za provedbu zakona primit će zahtjev, a međunarodna potraga bit će uklonjena iz Lisovog dosjea u skoroj budućnosti.

Prema sudskoj odluci, niti jedna europska zemlja neće izručiti Lisova, uhićenju će biti izložen samo u Švedskoj.

“Vrlo sam zadovoljan ovom presudom. Spasili smo obitelj. Lisov je otac, a ne zločinac. Svi u Poljskoj: tijela starateljstva, tužiteljstvo, policija, graničari bili su protiv odvajanja obitelji i nisu dopustili tu mogućnost“ – kazao je odvjetnik.

Sam Lisov u razgovoru s RT nije skrivao radost, iako je, prema njegovim riječima, bio vrlo zabrinut do posljednjeg trenutka.

Rekao je da je zadovoljan presudom i sada će čekati na odluku o dobivanju boravišne dozvole u Poljskoj.

Rus očekuje da će njegove kćeri već u rujnu ići u vrtić i školu u Varšavi. “Sada švedska strana ima priliku žaliti se na presudu suda, ali se nadamo da to neće učiniti”, zaključio je.

Ako bude izručen, Denis Lisov se suočava sa četiri godine zatvora u Švedskoj.

Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,