Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Kanadska pokrajina zabranila državnim službenicima nošenje religijskih obilježja

Kanadska pokrajina zabranila državnim službenicima nošenje religijskih obilježja

kanada-turbanZakonodavci u kanadskoj provinciji Quebec usvojili su zakon kojim se zaposlenicima javnih službi zabranjuje nošenje religijskih simbola

Kritičari i zagovornici ovog zakona, oboje vide ovaj zakon kao pokušaj frankofonske regije da sačuva svoj identitet.

Prijedlog zakona 21 (Loi 21) izglasan je u nedjelju u Narodnoj skupštini sa 73 glasa za i 35 protiv.

On će spriječiti državne službenike “na položajima vlasti” – kao što su učitelji, policija i vladini odvjetnici – da nose vjerske simbole.

To uključuje, primjerice, kršćanska raspela, muslimanske marame, sikove turbane i židovske jarmule.

Na muslimanske žene koje nose veo preko cijelog lica (burku) izravno će utjecati odredba koja zahtijeva od ljudi koji daju ili primaju vladine usluge otkriju svoja lica, u svrhu sigurnosti ili potvrde identiteta.

Zastupnici su također odobrili prijedlog zakona 9 koji nameće nova provjera znanja za francuski jezik i kulturne vrijednosti za buduće imigrante s namjerom “zaštite identiteta pokrajine Quebec”.

“Gledajte, možemo razgovarati o semantici cijeli dan. Znate i ja znamo o čemu se ovdje radi, rekao je Lionel, pravni i medijski analitičar, tvrdeći da je naizgled sekularni statut bio zamjena za anti-imigrantsko raspoloženje.

“Vjerujem da postoje kombinacije ovog pokušaja da se sačuva jedinstvenost te provincije … i da se pokuša “postrožiti” određena situacija useljavanja” složio se Antonio Rossini, profesor na Sveučilištu Windsor u susjednom Ontariju. “Sumnjam da bi se to pojavilo u nekom drugom povijesnom kontekstu.”

Rossini je kazao RT-u da mnogi Kanađani obično nose religijske simbole ne kao dokaz svoje vjere, nego kao izjavu o svom identitetu i podrijetlu.

U Kanadi se takva mjera čini iskreno neprikladnom.

Međutim, komentator Gavin McInnes je istaknuo da se Quebec razlikuje od ostatka Kanade: pokrajina ima “jezičnu policiju” koja provodi primat francuskog jezika, a njezini stanovnici – uglavnom potomci francuskih kolonista od ranih 1600-ih – imaju “savršeno” sačuvanu svoju zemlju u jantaru, poput neke prapovijesne konjice.”

McInnes se nije slagao s zabranom turskog sika i nazvao zabranu židovske jarmulke “apsurdnom”, ali se složio s zabranom burke kao nešto što “jednostavno nije kompatibilno sa zapadnom kulturom”.

Quebec je jedina pokrajina u Kanadi u kojoj se govori samo francuski jezik, a njezina povijest s drugima bila je neizvjesna otkad je bila pod britanskom vlašću 1763. godine..

Kanada kao cjelina od tada je doživjela nagli porast imigracije. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2016. godine, jedan na osam građama Quebecka je imigrant, od kojih su mnogi iz frankofonih zemalja, poput Haitija sa ove strane Atlantika ili neke druge bivše francuske kolonije u Sjevernoj Africi.

Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,