Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA, MEDIJI » Američka vojska je jedan od najvećih svjetskih proizvođača stakleničkih plinova

Američka vojska je jedan od najvećih svjetskih proizvođača stakleničkih plinova

vojska-plinoviPentagon je “najveći proizvođač stakleničkih plinova u svijetu”, prema novoj studiji o klimatskim promjenama koja optužuje Trumpovu upravu da je u “različitim načinima poricanja stanja klime”

Istraživanje sveučilišta Brown University pod nazivom „Troškovi rata”, fokusira se isključivo na „Ratove vođene iza 11. rujan 2001. godine” i njihov utjecaj na emisije stakleničkih plinova.

Procjenjuje se da je američka vojska odgovorna za emisiju 1,212 milijuna metričkih tona stakleničkih plinova između 2001. i 2017.

Emisije stakleničkih plinova iz “operacija u inozemstvu” u Afganistanu, Pakistanu, Iraku i Siriji činile su više od 400 milijuna metričkih tona CO2.

Samo u 2017. godini, navodi se u izvješću, “emisije Pentagona bile su veće od zajedničkih emisija stakleničkih plinova iz Švedske ili Danske”.

Učinci klimatskih promjena uskoro će „hraniti političke tenzije i poticati masovne migracije i izbjegličke krize“, navodi se u izvješću koje također ističe kako je vojska već dodala klimatske promjene na svoj popis pitanja ugroze nacionalne sigurnosti.

Istraživači su kritizirali Pentagon zbog priznja prijetnje klimatskih promjena za nacionalnu sigurnost, ali nisu uspjeli potvrditi „da je njihova vlastita uporaba goriva glavni čimbenik.”

Dok je vojska dobivala pohvale za poduzimanje određenih napora za smanjenje potrošnje energije, uključujući postupnu zamjenu nekih ne-taktičkih vozila flotom hibridnih vozilia, vozilima s dodatnim ili alternativnim gorivom, smanjenjem praznog hoda i razvojem solarnih instalacija u nekim bazama, navodi se u izvješću da postoji “prostor za još više smanjenja”.

Studija je pronašla sedam glavnih izvora emisija stakleničkih plinova vezanih uz američke vojne aktivnosti, uključujući postrojenja i nevojne operacije, emisije uzrokovane ratom i emisije u proizvodnji oružja.

Emisije uzrokovane rekonstrukcijom uništene infrastrukture u ratnim zonama i namjerno spaljivanje naftnih bušotina i rafinerija od strane svih strana u ratu, također su uključene u povećanje emisije stakleničkih plinova.

Autori se također pitaju je li nužna velika američka nazočnost u Perzijskom zaljevu, budući da je sam SAD manje ovisan o nafti u regiji nego u prošlosti i ne mora nužno “štititi globalni protok” nafte.

Jedna od preporuka bila je da Pentagon jednom godišnje podnese Kongresu izvješće o svojoj potrošnji goriva. Te informacije su trenutno “izričito uskraćene”.

Američka vojska mora hitno “smanjiti svoju ulogu” u stvaranju emisija stakleničkih plinova po pitanje nacionalne sigurnosti, navodi se u izvješću, zaključujući da su potrebne hrabre mjere za smanjenje korištenja fosilnih goriva, što bi moglo prouzročiti “ogromne pozitivne implikacije” za klimu.

Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: KLIMA, MEDIJI · Tags: , , , ,