Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » NAJGORE AMERIČKE SANKCIJE U POVIJESTI PROIZVELE ČUDO: Svjetska banka izvijestila da je ruska ekonomija u 2018. rasla najviše u zadnjih šest godina

NAJGORE AMERIČKE SANKCIJE U POVIJESTI PROIZVELE ČUDO: Svjetska banka izvijestila da je ruska ekonomija u 2018. rasla najviše u zadnjih šest godina

putin-rubljaPooštravanje zapadnih ekonomskih sankcija i tržišnog pritiska nije spriječilo rusko gospodarstvo da dosegne rekordan rast prošle godine, prema izvješću Svjetske banke o globalnim gospodarskim izgledima

U 2018. godini u Rusiji je zabilježen najveći rast u proteklih šest godina od 2,3 posto, navodi Svjetska banka u svojoj publikaciji iz lipnja 2019. pod nazivom “Svjetski ekonomski izgledi – rast napetosti, pad investicija” , objavljeno u utorak.

Rast je potaknut rastom cijena nafte i povećanim prihodima od neto izvoza.

Neki jednokratni čimbenici također su podržali rusko gospodarstvo, kao što su građevinski projekti vezani uz energiju i domaćinstvo Svjetskog kupa, navodi se u izvješću.

Međutim, analitičari su smanjili prognozu za ruski BDP za 2019. godinu na 1,2 posto zbog smanjenja proizvodnje nafte, dijelom zbog smanjenja proizvodnje OPEC-a čiji je cilj jačanje naftnog tržišta.

Snažnija monetarna politika i povećanje PDV-a na početku godine također su usporili rast zemlje, vjeruje Svjetska banka.

Prognoza za 2020. i 2021. je pozitivnija, a Svjetska banka očekuje da će ruski BDP dosegnuti 1,8 posto i ostati na toj razini 2021. godine.

U međuvremenu, rast među razvijenim gospodarstvima trebao bi se usporiti 2019. godine, dok će globalni gospodarski rast pasti na 2,6 posto, što je 0,3 boda ispod prethodnih prognoza Svjetske banke.

Na primjer, očekuje se da će gospodarski rast SAD-a ove godine iznositi 2,5 posto, ali se može usporiti na 1,7 i 1,5 posto u 2020. i 2021. godini.

“Trenutni ekonomski zamah i dalje je slab, dok povišene razine duga i smanjeni rast investicija u gospodarstvima u razvoju usporavaju te zemlje u postizanju svojih potencijala”, izjavio je predsjednik Svjetske banke David Malpass.

Pozvao je zemlje na značajne strukturne reforme koje poboljšavaju poslovnu klimu i privlače investicije.

Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , ,