Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » SAD nudi nagradu od 10 milijuna dolara za informacije o financijerima Hezbolaha! A što je sa financijerima ISIS-a?

SAD nudi nagradu od 10 milijuna dolara za informacije o financijerima Hezbolaha! A što je sa financijerima ISIS-a?

hzbol-nagradaAmerička vlada nudi nagradu do 10 milijuna dolara za informacije o trojici navodnih financijera Hezbolaha, libanonske organizacije koju Sjedinjene Države smatraju terorističkom organizacijom pod okriljem Irana

Adham Tabaja, Ali Charara i Mohamed Bazzi nazvani su u ponedjeljak financijerima Hezbolaha od strane dužnosnika State Departmenta i ministarstva financija.

Objavili su nagradu za informacije koje bi izazvale “prekid financijskih aktivnosti koje podržavaju globalnu terorističku organizaciju – libanonski Hezbolah”.

Hezbolah prima “oružje, obuku, financiranje” od Irana u iznosu od milijardu dolara godišnje, izjavio je novinarima pomoćnik državnog tajnika Michael Evanoff u ponedjeljak.

Tvrdio je da Hezbollah koristi ta sredstva za “zloćudne aktivnosti” kao što su: podrška vladi u Siriji, podrška pobunjenicima Hutima u Jemenu i “operacije nadzora i prikupljanja obavještajnih podataka u američkoj domovini”.

“Nemojte pogriješiti, američka vlada će upotrijebiti sve raspoložive alate za gašenje Hezbolahovih izvora prihoda” – rekao je pomoćnik ministra financija Marshall Billingslea.

SAD je Iran proglasio pokroviteljem terorizma 1984. godine, a Hezbolah 1997. godine. Kao dio tekuće kampanje sankcija i pritiska na Teherana, SAD su također proglasile iransku Revolucionarnu gardu (IRGC) kao terorističku organizaciju ranije ovog mjeseca. Iran je uzvratio proglasivši vojsku Sjedinjenih Država terorističkom organizacijom.

Washington je također najavio pooštravanje sankcija ukidanjem izuzeća za zemlje koje će sljedećeg mjeseca kupovati naftu od Teherana, u nastojanju da dovedu iranski izvoz nafte “na nulu”. Taj je korak izazvao nagli porast cijena nafte na svjetskoj razini.

Nagrada za Hezbollah se nudi u okviru programa “Nagrade za pravdu”, koji je započeo 1984. i do sada je isplatio više od 150 milijuna dolara prema više od 100 pojedinaca, priopćio je State Department.
 


 
Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,