Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » OTVORENA PRVA DŽAMIJA U GRČKOJ NAKON OTOMANSKOG CARSTVA: Atena više nije posljednja europska prijestolnica bez džamija

OTVORENA PRVA DŽAMIJA U GRČKOJ NAKON OTOMANSKOG CARSTVA: Atena više nije posljednja europska prijestolnica bez džamija

grcka-djamijaDžamija Votanikos u Ateni trebala bi otvoriti svoja vrata vjernicima u nadolazećim tjednima, nakon godina kritika i reakcija pravoslavne crkve i prosvjeda građana

Zamjenik ministra vanjskih poslova Marcos Bolaris je potvrdio u utorak kako će džamija – koju financira grčka država po cijeni od gotovo 900.000 eura – otvoriti svoja vrata u narednim tjednima.

Različiti stavovi za izgradnju džamije su raspravljani i gradnja je zaustavljena od 2000. godine, no izgradnja postojeće zgrade konačno je počela krajem 2016., nakon što je policija maknula prosvjednike s tog mjesta.

Do sada je Atena bila jedina europska prijestolnica bez džamije, dok neke džamije iz Otomanskog doba još uvijek služe u gradu kao kao arheološki spomenici. Nakon gotovo 400 godina brutalne otomanske okupacije, grčka vlada nije odobrila izgradnju niti jedne nove džamije otkada je Grčka 1830. godine osigurala svoju neovisnost.

Procjene broja muslimanskog stanovništva u Ateni kreću se od 100.000 pa sve do 500.000, kada se uzmu u obzir ilegalni imigranti i izbjeglice. Do sada su ovi muslimani bili prisiljeni moliti se u preuređenim dnevnim sobama i podrumima razasutim po gradu.

Protivljenje izgradnji džamije je bilo napeto. Nikolaos Michaloliakos, vođa krajnje desne stranke “Zlatna zora”, se silovito protivio prijedlogu u parlamentu u 2016. godini. Nazvavši džamiju „svetište ropstva”, Michaloliakos se upitao: „Hoćemo li ponovo imati tursku okupaciju?”

Dok Zlatna zora zauzima krajnji politički stav u Grčkoj, mnogi Grci još uvijek povezuju islam sa osvajanjem i okupacijom.

Istraživanje provedeno 2017. godine pokazalo je da samo trećina stanovništva zemlje pozitivno gleda na izraz “musliman”. 28% ispitanika pozitivno je smatralo izraz ‘Turci’, što je pokazalo da je izraz “islam” neodvojiv od mračnih dana Osmanskog Carstva.

Pravoslavna crkva, u kojoj prema popisu pripada 98 posto stanovništva, protivila se izgradnji džamije. Nadbiskup Atene, poglavar crkve u Grčkoj, upozorio je da je izgradnja džamije dio plana za “de-heleniziranje i de-kristijanizacija” nacije, te da su džamije nazvali oplodnjom radikalizacije.

“Hoće li se ti ljudi tamo moliti ili će džamije postati škole za džihadizam i fundamentalizam? Tko će to pratiti?” – upitao se poglavar 2016. na grčkoj televiziji.

Budući da je džamija konačno otvorena, neki grčki muslimani žalili su se da je gotova zgrada premala.

“Je li ovo džamija o kojoj su nam pričali toliko godina?” – rekao je Naim Elghandour, predsjednik muslimanske udruge Grčke, žaleći se da će u zgradi moći stati samo 300 muškaraca i 50 žena kada bude otvorena.

Elghandour je tvrdio da je džamija Votanikos, u kojoj nema minareta ili zvučnika, jedva malo veća od improviziranih džamija u kojima se već mole grčki muslimani.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,