Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » NJEMAČKA TELEVIZIJA ZDF UZROKOVALA PANIKU KOD GRAĐANA: ‘Rusija je napala Estoniju, NATO je na putu i priprema se za odmazdu’

NJEMAČKA TELEVIZIJA ZDF UZROKOVALA PANIKU KOD GRAĐANA: ‘Rusija je napala Estoniju, NATO je na putu i priprema se za odmazdu’

zdf-tvUgledni njemački analitički TV program emitirao je svoju najnoviju emisiju informirajući gledatelje da su ruske snage ušle u baltičke zemlje

Je li ta “fantazija” bila tek privlačenje pažnje poput nekog maloljetnika ili gruba pro-NATO-ovska propaganda?

“Zajedno s europskim i njemačkim saveznicima, američka vojska se trenutno kreće kopnom, zrakom i morem prema Estoniji kako bi protjerala ruske snage, koje su još jednom napale drugu zemlju, kao i u slučaju Krima” – najavio je zabrinuti Claus Kleber, voditelj na nacionalnoj javnoj televiziji ZDF u četvrtak navečer.

Dok su se milijuni gledatelja bili u blagoj panici, novinarski veteran je objavio da je riječ o “zezalici!”

“Ne brinite. To nije istina. Ovo je samo hipotetski scenarij – ali realan” – rekao je Kleber.

Jedan od najvećih imena u njemačkom novinarstvu, Kleber je objasnio da je “lažna vijest” osmišljena kako bi se jasno stavilo do znanja da je rat neizbježan, da će to vjerojatno biti iznenađenje, te da će Njemačka morati braniti čak i svoje najmanje saveznike, uključujući Estoniju.

“Danas je problem taj što se danas čini da je NATO krhkiji danas na 70. rođendan nego u bilo kojem trenutku u svojoj povijesti, tijekom koje je to bila viđena priča o uspjehu” – rekao je voditelj, prije nego što je predstavio povijest alijanse, od njezine post-ratne djelatnosti, preko navodnog revanšizma iz Rusije, do sadašnjeg “bete noire” Donalda Trumpa.

Ovakav način novinarstva se može promatrati na dva načina. Prva je da se moderni mediji promatraju kao zabavljači, koji se ne smiju shvatiti kao ozbiljni mediji. Za svav svoj uspjeh u struci noviarstva i dugu povijest kao vrhunski inozemni dopisnik, Kleber je uveo morbidni format emitiranja na nacionalnoj televiziji – i nastoji ostati relevantan tako što postaje sve prodorniji. U blagom svijetu novinskih medija u Njemačkoj, provokativniji pristup medija navodno dovodi viših ocjena za novine i časopise.

U ovom slučaju, ovaj je štos samo granično trolanje koje jednostavno trivijalizira vrlo stvarne probleme u regiji i među saveznicima NATO-a kroz hiperbolu. Estonija nije samo neka izmišljena zemlja koja se koristi kao pripovijest.

I postoji druga strana, manje dobrotvorna interpretacija: što ako ljudi ovo shvaćaju ozbiljno?

Zamislite da čitate u zapadnim medijima da je ruski državni kanal sada objavio lažne vijesti o tome kako je NATO upao u Kaliningrad. Mislite li da je to provokativno novinarstvo ili smatrate da je Kremlj neodgovorno potisnuo napetosti i priprema Ruse za sukob sa Zapadom?

I uz svu tu glupost, govoriti ljudima “bit će rat s Rusijom, tako da morate voljeti NATO” nije samo neko glupo i provokativno novinarsko mišljenje, to je vladina retorika koja je upala na ovakav način u domove diljem Njemačke kroz zastrašivanje i histeričnu propagandu.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,