Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » SUMRAK PAMETI ILI POTEZ VRIJEDAN DIVLJENJA? Video igre su od sada službeni sport u srednjim školama u Americi

SUMRAK PAMETI ILI POTEZ VRIJEDAN DIVLJENJA? Video igre su od sada službeni sport u srednjim školama u Americi

igre-skolaKompetetivne video igre, također poznate kao esport, sada su službeno postale sport u srednjim školama u osam američkih država

Počelo je sa saveznim državama Connecticut, Georgia, Kentucky, Massachusetts i Rhode Islandom u jesen 2018. godine.

Nekoliko mjeseci kasnije, Nacionalna federacija državnih udruženja srednjih škola izjavila je da su se Alabama, Mississippi i Texas Charter škole pridružile uvođenju video igara u sport.

CNN je nedavno pozvan na natjecanje u Georgiji između srednje škole iz Atlante i srednje škole Grady, također iz Atlante, u najnovijoj gradskoj areni. Mjesto je otvoreno u veljači u sklopu centra Johnson STEM Activity Center.

Očekuje se da će globalno tržište “esporta” generirati više od milijardu dolara u 2019. godini, prema istraživačkoj tvrtki Newzoo. Također se procjenjuje da će publika ove godine doseći 454 milijuna igrača.

Dvije ekipe studenata sa po šest igrača igrale su videoigricu “Smite”, jednu od triju sportskih igara u kojima su se natjecale srednje škole, u kojoj se međusobno bore kao bogovi i drugi mitološki likovi.

Prema riječima Brian Prokes-a, izvršnog direktora centra, cilj objekta je izjednačiti esport sa sportom na vanjskim terenima i dati svima priliku da se natječu.

“Ako postoje dvije škole koje nemaju mogućnosti za održavanje turnira “pet na pet” igrača, mi smo ovdje zbog njih” – rekao je.

Redovita sezona esporta traje do kraja travnja, a doigravanje i finale počinju u svibnju.

Novi projekt za karijeru u Americi

Postojalo je vrijeme ne tako davno kada je igranje video igre u obliku posla – bio samo san. Sada neki igrači uzdržavaju cijelu svoju obitelj i učenici ga smatraju opipljivim karijernim ciljem. Profesionalni igrači mogu zaraditi stotine tisuća dolara godišnje i natjecati se za milijune dolara nagrade.

“To je meni ludo, na dobar način” – rekao je Benjamin Lupo, inače poznat u zajednici za igre kao “Dr. Lupo”. On profesionalno igra i “streama” online igrice publici od više od 7 milijuna sljedbenika. “Djeca se šeću uokolo sa jaknama sa logotipovima video igara i ja to volim. Apsolutno volim” – rekao je.

Sa sveučilištima kao što su Sveučilište u New Yorku i Kalifornijskim sveučilištem u Irvineu koji sada nude stipendije za videoigre, put karijere za esportaše više je sličan tradicionalnim sportovima nego ikad – od srednje škole i fakulteta do profesionalaca.

“Trenutačni put za esport je sada: Klinac je zainteresiran za videoigru, klinac počinje igrati videoigru, klinac postaje dobar u videoigri, klinac počne zarađivati” – rekao je Prokes.

“To je hobi koji su strastven i želimo to potaknuti i dati im put u karijeru u budućnosti, bilo da je to profesionalni igrač video igara ili u STEM karijeri koja pomaže u razvoju budućih igara” – dodao je direktor centra Prokes.

Godine 2018. Fortnite je postao međunarodna senzacija za video igre, a u jednom je trenutku dobila 125 milijuna igrača za nekoliko mjeseci.

“Jako sam sretan što sam stigao tamo gdje jesam” – rekao je Lupo. “Mnogi ljudi sada pokušavaju napraviti ono što ja radim i što druga velika imena čine. Fortnite je imao veliku ulogu u populariziranju ove scene.”


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,