Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » Njemačka želi da se Europa pridruži novom ‘Kineskom putu svile’, nakon što je kritizirala Italiju što je učinila isto

Njemačka želi da se Europa pridruži novom ‘Kineskom putu svile’, nakon što je kritizirala Italiju što je učinila isto

merkel-xiKineska inicijativa “Belt and Road” važan je projekt kojem bi se europske države rado pridružile, istaknula je njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je naglasila da bi se suradnja trebala temeljiti na reciprocitetu iz Pekinga

“Mi, kao Europljani, želimo igrati aktivnu ulogu i to mora dovesti do određene uzajamnosti i još uvijek se malo sporimo oko toga” – rekla je Merkel, kako navodi Reuters.

Komentar je uslijedio ubrzo nakon razgovora s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, koji trenutno boravi u državnom posjetu Francuskoj.

Kineski predsjednik došao je u Francusku nakon trodnevnog posjeta Italiji. U subotu su Rim i Peking potpisali memorandum o razumijevanju o priključenju Italije kineskoj inicijativi “Belt and Road”.

Taj potez nisu dobro primili europski narodi, osobito Francuska i Njemačka. Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je na konsolidiraniji pristup prema Kini među europskim saveznicima, u isto vrijeme kada je Pariz s Pekingom potpisivao ugovore vrijedne više milijardi eura.

Očekuje se da će inicijativa “Belt and Road” pružiti učinkovitu povezanost i potaknuti kinesku suradnju s više od 152 zemalja jugoistočne i središnje Azije, Bliskog istoka, Europe, Latinske Amerike i Afrike putem raznih infrastrukturnih projekata, na liniji starog “Puta svile”.

Projekt, koji je kineski predsjednik Xi predložio 2013. godine, obećava značajno poticanje globalne trgovine, smanjujući troškove trgovanja za polovicu kod zemalja koje su uključene.

Kina je uložila velika sredstva u ambiciozno poslovno carstvo vrijedno 900 milijardi dolara koji su potrošeni na projekte u partnerskim zemljama.

Većina investicijskih projekata inicijative “Belt and Road” navodno je koristila kineskim državnim korporacijama.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , , ,