Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » FRANCUSKI ‘LE MONDE’ RAZOTKRIO: AmeriÄki milijarderi tajno financiraju kampanju dezinformiranja u Europi

FRANCUSKI ‘LE MONDE’ RAZOTKRIO: AmeriÄki milijarderi tajno financiraju kampanju dezinformiranja u Europi

le-mondeNe bave se samo države operacijama dezinformiranja

Već nekoliko godina manja grupa ameriÄkih milijardera, koji finansiraju desno krilo Republikanske stranke, podržava kampanju Å¡irenja lažnih informacija u nekoliko država EU, piÅ¡e novinar francuskog lista „Le Monde“ Damien Leloup

„Ti biznismeni nemaju mnogobrojnu ekipu ili vojsku lažnih profila na Twitteru ili Facebooku. Ipak, njihov novac omogućava da financiraju manje grupe aktivista i kampanje specijalizirane za politiÄku komunikaciju, Äije se djelovanje potom dodatno aktivira kupovinom reklama na druÅ¡tvenim mrežama kako bi se prenela poruka“, objaÅ¡njava autor Älanka.

„U centru te sheme je, kako stoje stvari, Robert Mercer, jedan od rukovoditelja utjecajnog investicionog fonda ’Renaissance Technologies‘, i njegova kćerka Rebekah Mercer, koji financiraju izdavanje ’Breitbart News Network‘, konspirativnog sajta, glasila desniÄarskog pokreta ’alternativne desnice‘ i izborne kampanje Donalda Trumpa. Glavni urednik tog sajta je bio bivÅ¡i savjetnik predsednika Steve Bannona“, prenosi „Le Monde“.

„MeÄ‘utim, Å¡irokogrudost Mercerovih se ne ograniÄava samo na SAD. Oni i van granica financiraju ’Gaystone institut‘, neokonzervativni analitiÄki centar, orijentiran na Europu, koji se objavljuje na mnogo jezika, ukljuÄujući francuski.

TakoÄ‘er, kanadsko izdanje ’Rebel‘ se intenzivno bavi europskim temama. Jedan od suradnika Jack Posobek je 2017. godine svojski radio na Å¡irenju ’Makronleaksa‘ — elektroniÄkih pisama ukradenih od nekoliko sudionika predizborne kampanje Emmanuela Macrona i objavljenih na internetu dva dana prije drugog kruga predsjedniÄkih izbora u Francuskoj“, podsjeća novinar.

„Opseg djelovanja ’Rebel media grupe‘, izdavaÄa ’Rebela‘, obuhvaća nekoliko država. Web sajt u Francuskoj je nedavno poslao svog londonskog dopisnika Jack Buckbyja i kolegicu Martinu Markotu da snime senzaciolistiÄke materijale o ’žutim prslucima‘“, nastavlja autor.

„UreÄ‘ivaÄka politika sajta The Rebel‘ i njegovih sestrinskih kompanija bliska je ’Breitbart News-u‘. U Älancima se govori o imigrantima i islamizmu, osuÄ‘uju se ameriÄki, kanadski i europski ljeviÄari.

Site pokazuje Europu koja stoji na rubu kolapsa, između ostalog i zbog imigranata, ali istovremeno podržava ’Brexit‘“, opisuje Leloup.

Ezra Levant, osnivaÄ â€žRebel medija grupe“, nije odgovorio na pitanja „Le Mondea“. U elektroniÄkom pismu, on je izrazio svoje miÅ¡ljenje da kada „Le Monde priprema ovakav Älanak, to je isto kao kada bi Harvey Weinstein sam vodio istragu o seksualnom uznemiravanju“.

TakoÄ‘e je pitao nije li on sad u obavezi da preda svoje odgovore „agentu u ruskoj ambasadi“, aludirajući na davne sumnje da je KGB koristio „Le Monde“ u vrijeme Hladnog rata, objaÅ¡njava autor Älanka.

„Rebel medija“ dobija znaÄajnu financijsku podrÅ¡ku od milijardera Robert Schulmana, koji se obogatio na industrijskim video sustavima, a preko svoje kompanije ’Cognex‘ je plaćao honorare novinarima.

Schulman financira veliku koliÄinu antiislamskih projekata, izmeÄ‘u ostalog i Horvic centar, koji organizacija za borbu protiv mržnje SPLA smatra izvorom „mreže projekata koji omogućavaju platformu antimuslimanskim glasovima i najradikalnijim ideologijama za Å¡irenje mržnje i dezinformacija“.

„Kompanija ’Rebel medija‘ pisala je tekstove i snimala video-snimke usmjerene protiv imigranata i u korist ’Brexita‘.

Projekt je zavrÅ¡en u slibnju 2018. godine, kada je CEO Tommy Robinson uhićen i osuÄ‘en na 13 mjeseci zatvora zbog provokacije i islamofobiÄne izjave. Sam Robinson je u Velikoj Britaniji bio na Äelu desniÄarskog pokreta ’Engleska liga zaÅ¡tite‘, koji se bori protiv islamizacije i Å¡irenja Å¡erijata u Ujedinjenom Kraljevstvu“, stoji u tekstu.

„Facebook je 26. veljaÄe objavio da je obrisao Robinsonove zapise sa te mreže i sa Instagrama, zbog viÅ¡estrukih naruÅ¡avanja pravila koriÅ¡tenja, objavljivanja nehumanog sadržaja i poziva na nasilje protiv muslimana.

Facebook smatra da je to bio jedini naÄin da se suprotstavi politiÄkoj figuri koja je imala viÅ¡e od milijun pratitelja. On za sada ima joÅ¡ samo svoj kanal na servisu Youtube“, zakljuÄuje „Le Monde“.


(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , ,