Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » SAD zahtijevaju da ‘saveznici’ plate 150 posto za smještaj američkih vojnika u njihovim zemljama

SAD zahtijevaju da ‘saveznici’ plate 150 posto za smještaj američkih vojnika u njihovim zemljama

trump-bazaIsfrustrirana povećavanjem vojnih izdataka svojih saveznika, Trumpova administracija navodno priprema prijedloge da zemlje u kojima su američke postrojbe stacionirane – plaćaju punu cijenu za te “privilegije”

Bijela kuća priprema zahtjeve da Njemačka, Japan, Južna Koreja i eventualno bilo koja druga zemlja koja “primi” američke trupe na svojem tlu plaća “troškove plus 50″ – 150 posto za njihovo održavanje, uključujući plaće vojnika, javlja Bloomberg, navodeći “desetak” izvora u Trumpovoj upravi.

Od Pentagona je zatraženo da prikupi podatke o troškovima održavanja američkih vojnika u inozemstvu i doprinosima zemalja tim troškovima, prenio je AP u petak informacije nekoliko anonimnih dužnosnika. Zemlje čije su politike “usko povezuju” sa SAD-om, prema ovim izvorima, dobile bi određeni popust.

Predsjednik Donald Trump je osobno potaknuo prijedlog, ističe Bloomberg, i ide tako daleko da će zahtijevati da “trošak plus 50″ bude proveden od strane savjetnika za nacionalnu sigurnost Johnu Boltonu, kada SAD budu pregovarale o statusu 28.500 vojnika u Južnoj Koreji. Dvije zemlje konačno su se složile da Seul plati 924 milijuna dolara u 2019. godini, u odnosu na 830 milijuna dolara prethodne godine.

Za usporedbu, Njemačka trenutno plaća 28 posto troškova američkih vojnika na njihovom tlu – oko milijardu dolara godišnje – prema istraživaču korporacije Rand Corporation Davidu Ochmaneku.

Na nedavnom kongresnom saslušanju, glavni američki general u Europi zatražio je još veći broj američkih vojnika u Njemačkoj, pozivajući se na “prijetnju” od Rusije. To je bilo dodano uz zahtjeve SAD-a da europske članice NATO-a kupe još više oružja proizvedenih u SAD-u.

Počevši od predizborne kampanje, Trump je u više navrata pozvao saveznike SAD-a da Washingtonu nadoknade privilegiju “obrane” uz pomoć Amerikanaca, a ovaj prijedlog govori kako će to biti učinjeno.

Takav bi potez osigurao saveznicima da sačuvaju “kožu u ratu” – rekao je američki veleposlanik pri EU Gordon Sondland u intervjuu, posredno potvrđujući postojanje plana naplate vojske saveznicima.

Američki establišment vanjske politike bio je zabrinut prijedlogom, međutim, no to je prema njima siguran način da se otuđe od saveznika na koje se SAD oslanja.

“Čak i spominjanje ovog pitanja daje pogrešno informiranu priču da ti američki objekti zapravo služe i koriste tim zemljama” – izjavio je za Bloomberg Douglas Lute, američki veleposlanik u NATO-u u sklopu Obamine administracije, a sada i suradnik na Harvardu.

Američke baze su “bitan dio zaštite američkih interesa” diljem svijeta, a traženje novca od strane zemlje domaćina bilo bi “potpuno samoporažavajuće”, rekao je Derek Chollet, bivši Obamin pomoćnik ministra obrane, koji sada radi u njemačkom Fondu Marshall.

Ivo Daalder, još jedan bivši veleposlanik pri NATO-u pod Obamom, odbacio je prijedlog kao “besmislen” i kazao kako će američku vojsku pretvoriti u ‘de facto’ plaćenike.

Američka vojska je imala “oko 600″ baza izvan teritorija SAD-a 2013. godine, s gotovo 200.000 vojnika u inozemstvu u 2017. godini. Američke trupe su stacionirane u Japanu i Njemačkoj još od kraja 2. Svjetskog rata 1945. godine, i u Južnoj Koreji još od kraja Korejskog rata 1953. godine.

SAD trenutačno troše više na vojsku nego 12 najačih vojnih zemalja – uključujući Kinu (224 milijarde dolara), Rusiju (44 milijarde dolara) i Indiju (55,2 milijarde dolara).

Američki vojni proračun za 2019. godinu iznosio je 716 milijardi dolara, a glasine o predloženom proračunu za 2020. iznose 750 milijardi dolara. U međuvremenu, američki državni dug premašio je 22 trilijuna dolara i nastavlja se povećavati.

Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , ,