Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST » ODVRATNO! Zasloni pametnih telefona su 300 posto prljaviji od WC školjke

ODVRATNO! Zasloni pametnih telefona su 300 posto prljaviji od WC školjke

zaslon-bakterijaSjećate li se kada ste zadnji put očistili zaslon pametnog telefona?

Prema studiji provedenoj u Velikoj Britaniji, više od trećine korisnika nikada nije očistilo svoje telefone, što znači da su njihovi uređaji prljaviji od WC školjke.

Istraživanje je provela britanska osiguravajuća tvrtka Insurance2go.

Aerobne bakterije, plijesan i kvasac su pronađeni na pametnom telefonu, i to u većim količinama.

Studija je utvrdila da najmanje 35 posto korisnika “nikada nije očistilo svoj telefon maramicama, sredstvom za čišćenje ili sličnim proizvodom”. Istraživači su primijetili da samo jedan na 20 korisnika pametnih telefona čisti svoj telefon svakih šest mjeseci ili manje.

Insurance2go je analizirao tri popularna pametna telefona – Google Pixel, iPhone 6 i Samsung Galaxy 8 – i pronašao aerobne bakterije, plijesan i kvasac. Šokantni rezultati pokazali su da sva ključna područja triju telefona sadrže barem neku količinu bakterija i plijesni.

Istraživači su mjerili najprljavije dijelove pametnih telefona brojanjem količinu jedinica kolonija mikroorganizama po kvadratnom centimetru (cm2). Jedinice se koriste za mjerenje broja živih bakterija ili gljivica u uzorku.

Podaci su otkrili da su ekrani ta tri telefona imali je ukupno 254.9 jedinica mikroorganizama koje stvaraju kolonije po cm2. Zasloni telefona bili su najprljaviji dijelovi testiranih uređaja. Istraživači su dodali da u prosjeku zasloni svih telefona imaju 84,9 jedinica kolonija mikroorganizama.

U međuvremenu, rezultati testa potvrdili su da je WC školjka imala samo 24 jedinice, dok su uredska tipkovnica i miš imali samo pet.

Rezultati ispitivanja također su pokazali da je:

- Na stražnjoj strani telefona je izmjereno 30 jedinica
– Tipka za zaključavanje imala je u prosjeku 23,8 jedinica
– “Home” gumb imao je prosječno 10,6 jedinica

Dr. Shirin Lakhani, iz klinike za kožu Elite Aesthetics, upozorila je da su pametni telefoni glavni izvor kontaminacije kože i problema s kožom, osobito kod problema sa aknama. Trenje kože, toplina i pritisak na kožu povezani su s problemima kože uzrokovanim pametnim telefonima.

Lakhani je preporučila korištenje alkoholnih maramica za dezinfekciju telefona.

Gary Beeston, voditelj prodaje i marketinga u tvrtki Insurance2go, objasnio je da su korisnici stalno na svojim telefonima, zbog čega je neizbježno da će pokupiti i klice.

Zaključio je: “Tri mobilna zaslona koje smo testirali imala su gotovo 4x više klica od stražnjeg dijela telefona.”


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , ,