Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » Italija namjerava ukinuti Centralnu Banku i strpati u zatvor korumpirane bankare

Italija namjerava ukinuti Centralnu Banku i strpati u zatvor korumpirane bankare

salvini-bankaIzgleda da će talijanska koalicijska vlada ukinuti talijansku središnju banku i strpati u zatvor bankare koje su uključeni u kriminalne djelatnosti

Zamjenik talijanskog premijera Matteo Salvini najavio je plan koji je uslijedio nakon upozorenja u petak od strane američke banke Bank of America koja predviđa veliku krizu na talijanskim tržištima u naredne 3 godine “zbog ubrzanja globalnog populizma putem oporezivanja, regulacije i intervencija vlade”.

Matteo Salvini, glasnogovornik anti-imigrantske stranke Lega, rekao je da bi Banka Italije i Consob, regulator tržišta dionica u zemlji, trebali biti zatvoreni, prije nego da se smijeni jedna ili više osoba, ili drugim riječima da bi se trebali eliminirati “prevaranti” koji su nanijeli gubitke talijanskim štedišama trebali “završiti u zatvoru na duže vrijeme”.

Kako se primjećuje, ova najnovija borba protiv financijskog establišementa u Italiji je došla kroz sve veću svađu dvije koalicijske stranke koje se međusobno svađaju zbog spekulacija da bi Salvini mogao održati izbore kako bi postao jedini vođa Italije, i koje se pripremaju za međusobno sučeljavanje na europskim parlamentarnim izborima u svibnju.

U međuvremenu, oba čelnika također su povećali svoje napade na ciljeve koje uključuju EU i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Potvrđujući rastuće neprijateljstvo između dva koalicijska partnera, stranke Liga i Pet zvijezda se otvoreno prepiru oko budućnosti alpske željezničke pruge i migracija, dok su oba čelnika stranaka obnovila napade protiv Francuske koji su kulminirali sastankom sa vođom prosvjeda “Žutih prsluka” i ministriom Di Maiom koji su pokrenuli diplomatsku krizu.

Kriza je potaknula da Franscuska povuče svojeg veleposlanika iz Italije.

Najnovija verbalna kriza u središtu talijanske Banke u subotu uslijedila je nakon što su središnji bankari izdali dodatne pesimistične prognoze gospodarskog rasta za ovu godinu u usporedbi s brojevima koji podupiru državni proračun.

Kao što smo izvijestili prošlog mjeseca, Italija je ušla u tehničku recesiju u drugoj polovici 2018. godine, pri čemu je Banka Italije smanjila svoju prognozu BDP-a za 2019. na 0,6% u usporedbi s prognozom od 1% koju je napravila vlada.

Istodobno, Europska komisija smanjila je prognozu BDP-a u Italiji s 1,2% na razinu granične recesije od 0,2% za cijelu godinu, ukazujući na to da prognoziranje proračunskog deficita Italije neće biti samo ponovljeno, nego će se ponovno pojaviti kao žarište obnovljenih napetosti između Rima i Bruxellesa u narednim mjesecima.

U međuvremenu, čelnik ECB-a Mario Draghi, bivši bivši guverner talijanske Banke i član Bilderberg grupe, prošle je godine upozorio kako je neovisnost središnje banke pod prijetnjom populističkih vlada, koje nemaju izravnu vezu s Italijom. Ako Salvini učvrsti svoje de facto talijansko vodstvo na predstojećim izborima, to bi zakompliciralo život talijanskoj središnjoj banci.

U međuvremenu, Di Maio i drugi ministri stranke “5 Zvijezda” kazali su kako žele blokirati Luigija Federica Signorinija, zamjenika glavnog ravnatelja Italijanske banke, da ponovo obnovi svoj mandat, navodi list La Repubblica. List je izvijestio da je talijanska vlada podijeljena po tom pitanju.

Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , ,