Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Italija se pobunila i ne želi priznati Guaida za predsjednika Venezuele: Ne želimo imati drugu Libiju!

Italija se pobunila i ne želi priznati Guaida za predsjednika Venezuele: Ne želimo imati drugu Libiju!

stefano-guidoItalija ne priznaje “privremenog predsjednika” Venezuele Juana Guaida i protivi se vanjskom miješanju u poslove drugih država, izjavio je zamjenik šefa talijanske diplomacije Manlio Di Stefano

Zamjenik talijanskog ministra vanjskih poslova Manlio Di Stefano izjavio je kako Italija nije priznala venezuelanskog oporbenog čelnika i šefa Narodne skupštine, Juan Guaida, kao privremenog predsjednika zemlje usred eskalirajuće političke krize u južnoameričkoj zemlji.

“Italija ne priznaje Guaida jer se apsolutno protivimo činjenici da neka zemlja ili grupa trećih zemalja može odrediti unutarnju politiku druge zemlje. To se naziva načelom neuplitanja i priznate su od strane Ujedinjenih naroda” – rekao je Di Stefano na televiziji Tv2000 u četvrtak.

Di Stefano je također naglasio važnost izbjegavanja vojnog sukoba u Venezueli, slično ratu u Libiji.

U međuvremenu, još jedan zamjenik talijanskog ministra vanjskih poslova Guglielmo Picchi napisao je u četvrtak na Twitteru kako njegova stranka vjeruje kako se predsjedanje Madura privodi kraju, pozivajući na održavanje novih izbora u Venezueli uz sudjelovanje neovisnih promatrača.

Talijanski ministar vanjskih poslova Enzo Moavero Milanesi izjavio je u srijedu kako njegova zemlja dijeli stajalište Europske unije o venezuelanskoj krizi, pozivajući na slobodne i transparentne predsjedničke izbore u zemlja.

Ranije je visoka predstavnica EU za vanjske poslove Federica Mogherini najavila osnivanje međunarodne kontaktne skupine za venecuelansku krizu, rekavši da će skupinu koordinirati Europska unija i da će raditi na ograničeno vremensko razdoblje od 90 dana.

Guaido se 23. siječnja proglasio privremenim predsjednikom zemlje i odmah su ga podržale Sjedinjene Države i niz drugih zemalja.

Francuska, Njemačka, Nizozemska, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo izjavile su prošle subote da će priznati Guaida kao privremenog predsjednika Venezuele ako se novi izbori ne sazovu u roku od osam dana.

Ustavno izabrani predsjednik Venezuele Nicolas Maduro pozvao je europske zemlje da povuku svoj zahtjev, optužujući Washington da organizira državni udar u zemlji.

Rusija, Kina, Meksiko, Urugvaj, Iran i Turska među ostalim zemljama izrazile su potporu Maduru kao jedinom legitimnom predsjedniku Venezuele.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,