Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » VENEZUELA NAREDILA ZATVARANJE SVOJIH VELEPOSLANSTAVA I KONZULATA U AMERICI

VENEZUELA NAREDILA ZATVARANJE SVOJIH VELEPOSLANSTAVA I KONZULATA U AMERICI

maduro-veleposlanstvoPredsjednik Nicolas Maduro naredio je zatvaranje venezuelanskog veleposlanstva i konzulata u Sjedinjenim Državama, dan nakon prekida diplomatskih odnosa s Washingtonom

Maduro je u srijedu naredio svim američkim diplomatima da napuste Venecuelu u roku od 72 sata.

Međutim, samoproglašeni predsjednik Venezuele Juan Guaido odbacio je tu naredbu – a State Department je priopćio kako američki diplomati neće otići iz zemlje, prijeteći posljedicama ako im se nešto dogodi.

Guaido je vođa venezuelanske Narodne skupštine, zakonodavnog tijela koje je izabrano i osnovano 2015. godine. On tvrdi da je Maduro, koji je ranije ovog mjeseca položio prisegu na drugi mandat, nezakonit uzurpator Venezuele.

SAD su priznale Guaidove tvrdnje, a ubrzo su ih slijedile zemlje poput Brazila, Kanade, vodstvo EU-a i većina članica Organizacije američkih država.

Meksiko nije priznao Guaida, a i Bolivija je otvoreno izrazila potporu Maduru.

Veleposlanik vanjskih poslova Venecuele Jorge Arreaza optužio je SAD – i osobno Donald Trumpa – za poticanje državnog udara u Caracasu.

U intervjuu za RIA Novosti, Arreaza je u Washingtonu opisao zemlje koje su priznale Guaida kao “sluge koja izvršavaju naredbe svoga gospodara”.

Da li će svijet dozvoliti još jedno krvoproliće poput onoga u Libiji, Siriji, Afganistanu? Uskoro ćemo doznati.

*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,