Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NOBELOVAC KOJI JE OTKRIO DNA OSTAO BEZ TITULE JER JE IZJAVIO DA INTELIGENCIJA OVISI O RASI I GENIMA

NOBELOVAC KOJI JE OTKRIO DNA OSTAO BEZ TITULE JER JE IZJAVIO DA INTELIGENCIJA OVISI O RASI I GENIMA

watson-iqDevedesetogodišnji znanstvenik, dobitnik Nobelove nagrade, James Watson, lišen je počasnih titula od strane vodeće američke istraživačke institucije, nakon što je iznova ponovio svoje kontroverzne zaključke koji povezuju rasu i inteligenciju

Unatoč gotovo pola stoljeća rada u laboratoriju Cold Spring Harbour Laboratory (CSHL), svjetski poznati genetičar James Watson, izgubio je sve svoje počasne titule, jer je odbio povući svoje znanstvene zaključke.

Watson je 2007. suspendiran sa svih svojih položaja u laboratoriju u New Yorku nakon skandala oko njegove tvrdnje o “inherentno mračnoj” budućnosti afričkog kontinenta.

“Sve naše socijalne politike temelje se na činjenici da je njihova inteligencija ista kao i naša – dok svi testovi kažu da i nije baš tako” – rekao je tada novinama The Times.

Iako se u početku javno ispričao za svoje komentare, dopustili su mu u to vrijeme da zadrži svoje počasne titule na CSHL-u.

Ali na pitanje, u dokumentarnom filmu više od deset godina kasnije, da li su se promijenila njegova stajališta o rasi i inteligenciji, rekao je da nisu.

“Nikako. Želio bih da su se promijenila, da postoje nova saznanja koja govore da je vaš odgoj manje važniji od prirode” – rekao je znanstvenik u nedavnm dokumentarcu PBS-a pod nazivom “American Masters: Decoding Watson.

“U prosjeku postoji razlika između crnaca i bijelaca na IQ testovima. Rekao bih da je razlika genetska.” – rekao je Watson.

Laboratorij CSHL misli da su Watsonovi nedavno izrečeni komentar za “osudu” i potpuno nepodržani od strane znanosti. Nakon što je “nedvosmisleno” odbacio Watsonova “neutemeljena i nepromišljena” mišljenja, Laboratorij je skinuo titule 90-godišnjem znanstveniku, ističući da institucija “osuđuje zloporabu znanosti kako bi opravdala predrasude.”

Watson je postao svjetski poznat 1953. godine, nakon što je otkrio strukturu dvostruke DNA zavojnice s kolegama genetičarima Mauriceom Wilkinsom i Francisom Crickom.

Godine 1962., tim je dobio Nobelovu nagradu za fiziologiju „za svoje otkriće u svezi molekularne strukture nukleinskih kiselina i njen značaj za prijenos informacija u živi materijal”.

Godine 1968. Watson je počeo služiti kao direktor laboratorija Cold Spring Harbor Laboratory, potom je postao i predsjednik, prije nego je otišao u mirovinu iz istraživačkog laboratorija 2007. godine.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,