Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » ‘Rusija pobijedila’: Bijes globalista u Washingtonu zbog Trumpove najave povlačenja američke vojske iz Sirije

‘Rusija pobijedila’: Bijes globalista u Washingtonu zbog Trumpove najave povlačenja američke vojske iz Sirije

sirija-trumpWashingtonski ratni psi su još željni krvi u Siriji i širenja “demokracije, no situacija se polako preokreće u koristi mira

Izjava predsjednika Donalda Trumpa da je porazio ISIS i da je naredio potpuno povlačenje SAD-a iz Sirije izazvalo je bijes, izljev žući i nevjericu Washingtonskog instituta koji se nadao promjeni režima u Damasku

Trump je u srijedu ujutro objavio pobjedu nad Islamskom državom (IS, bivši ISIS – ISIL), kako su mediji izvijestili, te da će oko dvije tisuće američkih vojnika napustiti Siriju u roku od 60 do 100 dana.

Iako je Trump otvoreno izjavio da želi napustiti Siriju još u ožujku, visoki dužnosnici u njegovoj upravi rekli su da će američke snage ostati tamo neograničeno.

CNN-ov novinar Jake Tapper reagirao je na Trumpovu najavu citirajući jednog anonimnog službenika iz Pentagona koji je Trumpov potez vidio kao pobjedu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Bivši savjetnik za vanjsku politiku Hillary Clinton, Jesse Lehrich, požalio se na Twitteru kako bi povlačenje američke vojske ohrabrilo sirijskog predsjednika Bashara Assada i ojačalo Rusiju i Iran, ostavljajući američke saveznike – Kurdsku miliciju “ponovno na suhom”.

Senator Marco Rubio sa Floride, poznat kao vanjskopolitički savjetnik, također se nije složio s povlačenjem, nazvavši to “kolosalnom” pogreškom i “velikom pogreškom koja će imati značajne posljedice u godinama i mjesecima koji dolaze”.

Rubio je citirao Lehrichovu procjenu da bi povlačenje SAD-a predalo Siriju Rusiji i Iranu, dodajući kako bi to moglo dovesti do još jednog sukoba između Izraela i Hezbollaha sa potporom Irana i obistiniti izjave Rusije i Kine da je Washington „nepouzdan saveznik.”

Sljedeći vanjskopolitički “savjetnik”, senatorica Lindsey Graham iz Južne Karoline) izjavila je kako će povlačenje biti “velika pogreška poput one koju je napravio Obama”, omogućujući oživljavanje ISIS-a i stavljajući Kurde pod još jedan rizik.

Zapadnjački stručnjak za Siriju, Faysal Itani, također je bio negativan u svojim predviđanjima.

“Očekujem da će se ISIS vratiti u nekom obliku u roku od godine dana, a izbacivanje Irana iz Sirije neće se ostvariti ako SAD uopće ne budu u Siriji” – rekao je za The National, dodajući kako će vjerojatniji ishod biti “mogući vojni sukob između Turske i Kurda, barem na granici, ako Rusi to dopuste”.

Urednik vanjskopolitičkog odjela Washington Posta, Jackson Diehl, pitao se kako se Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton osjeća zbog povlačenja, s obzirom na njegove nedavne izjave o SAD-u koji boravi u Siriji i koji će prema njemu ostati u Siriji sve dok budu prisutne iranske snage, što znači neograničeno.

Međutim, kritičari sudjelovanja SAD-a u Siriji, bili su presretni vijestima o povlačenju, istaknuvši kako je prva i jedina prava pogreška Washingtona bila da se uključi u pokušaj rušenja vlasti u Damasku.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,