Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » ISPERI IM MOZAK UZ POMOĆ LIJEKOVA I MEDIJA PA VLADAJ: Trumpu bio prevelik vojni proračun od 716 milijardi dolara, pa je nakon dva dana prihvatio proračun od 750 milijardi

ISPERI IM MOZAK UZ POMOĆ LIJEKOVA I MEDIJA PA VLADAJ: Trumpu bio prevelik vojni proračun od 716 milijardi dolara, pa je nakon dva dana prihvatio proračun od 750 milijardi

vojni-proracunIzglasan je najveći (američki) vojni proračun ikada u povijesti svijeta, sa ciljem održavanja američke vojske najsmrtonosnijom silom u svijetu

Unatoč tome što je prošli tjedan objavio da je proračun za obranu od 716 milijardi dolara “ludost”, američki predsjednik Donald Trump navodno je preokrenuo ploču i umjesto toga je prihvatio najveći proračun u povijesti

Trumpova neočekivana odluka o usuglašavanju zahtjeva Richarda Jamesa Mattisa o predlaganju povećanog proračuna, koji je preko anonimnimnih dužnosnika došla u nekoliko medija, čini se da potječe sa sastanka koji se prošlog utorka dogodio između Trumpa, Mattisa i predsjedatelja Doma i Senata Ministarstva obrane.

Čini se da je imao učinak, s obzirom na to da je dan prije sastanka Trump na Twitteru objavio da je trošenje 716 milijardi dolara na vojsku “ludost” i proizvod “velike i nekontrolirane utrke u naoružavanju” s Kinom i Rusijom.

“Biti će 750. Rekao je tajnik Mattis za ručkom s predsjednikom” – izjavio je neimenovani dužnosnik za portal Politico koji je prvi objavio informacije, iako još treba službena potvrda.

Nije jasno što se točno promijenilo u Trumpovom umu. Smanjio je za 5% troškove obrane za 2020. godinu, od prvotno predloženog (i već rekordnog proračuna) sa 733 milijardi dolara na 700 milijardi dolara - no dužnosnici obrane rekli su mu u petak da bi sve manje od toga bilo “rizično” i moglo bi imati “katastrofalne posljedice” po Ameriku i ratove u svijetu.

“Ministarstvo obrane je predano osiguravanju toga da je naša vojska najsmrtonosnija sila u svijetu. Radimo s OMB-om (Uredom za upravljanje i proračunom) kako bismo osigurali sredstva za najveći broj odjela” – rekao je glasnogovornik Ministarstva obrane za CNN.

Povijesno i bez presedana, ovaj američki ratni proračun je ‘već najveći svjetski proračun za obranu’.

Washington troši za obranu koliko sljedećin po redu najvećih 7 zemlja zajedno u kombinaciji, prenosi Stockholmski međunarodni institut za istraživanja mira (SIPRI).

Prošle godine, ratni proračun je bila jedna od rijetkih stavki koja se povećala što je rezultirao smanjenjem proračuna za zaštitu okoliša, zdravsto, socijalne usluge i obrazovanje, da spomenemo samo neke.

Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , ,