Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Zdravstveni KOLAPS: Nova studija otkrila da 88 posto odraslih osoba ima bolestan metabolizam

Zdravstveni KOLAPS: Nova studija otkrila da 88 posto odraslih osoba ima bolestan metabolizam

tv-jeloDa li ste bili šokirani kada ste pročitali da samo 12 od 100 odraslih ljudi u Americi ima zdrav metabolizam, kako navode stručnjaci?

Ova statistika trebala bi biti razlog za ozbiljnu zabrinutost svakog pojedinca, budući da je metaboličko zdravlje najveći pokazatelj da li će osoba razviti jedan ili više vodećih svjetskih uzroka smrti, uključujući dijabetes tipa 2, bolesti srca, visoki krvni tlak, rak i druga opasna stanja.

Studija koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta North Carolina i Gillings School of Global Public Health objavljena u časopisu Metabolic Syndrome and related Disorders, nedavno je potvrdila da je 88 posto svih odraslih osoba u SAD-u metabolički oboljelo.

Oni su zapravo tempirane bombe u smislu njihovog dugoročnog zdravlja.

Pet pokazatelja metaboličkog zdravlja

Naravno, samo gledanje izvana na nekog pojedinca može biti pogrešno u smislu toga koliko su uistinu zdravi. Iz tog razloga, medicinski stručnjaci su procijenili pet specifičnih pokazatelja kako bi se utvrdilo koliko je doista osoba metabolički zdrava.

Ovi pokazatelji su: razina triglicerida, očitanja krvnog tlaka, opsega struka, razina glukoze u krvi i razina kolesterola lipoproteina visoke gustoće.

Osoba koja uspije održati optimalne razine ovih pet pokazatelja smatra se metabolički zdravom.

Za njihovu studiju, istraživački tim je procijenio podatke prikupljene od 8.721 Amerikanaca koji su sudjelovali u Nacionalnom istraživanju o zdravstvenoj prehrani između 2009. i 2016. godine.

Utvrdili su da, kada su ekstrapolirali podatke i usporedili sa općom populacijom, samo 27.3 milijuna američkih odraslih osoba smatralo bi se metabolički zdravima, od kojih većinu čine žene koje su visoko obrazovane, fizički su aktivne i ne puše.

“Na temelju podataka, samo nekoliko Amerikanaca je postiglo potpuno metaboličko zdravlje, ali najviše uznemirujuće otkriće bila je potpuna odsutnost optimalnog metabolizma kod odraslih osoba koje su bile pretile, nisko obrazovane, nisu bili fizički aktivni i bili su pušači”, istaknuo he Joana Araujo, autor i postdoktorski istraživač prehrane na Sveučilištu North Carolina.

“Naši bi rezultati trebali potaknuti veću pozornosti na intervencije među stanovništvom i široko dostupne strategije za promicanje zdravijih životnih stilova”.

Kako možemo preokrenuti ovaj trend

Otkrivajući da je velika većina građana u osnovi bolesna, čekanje da se nešto dogodi bi trebao postati poziv na buđenje.

Činjenica je da ako uložimo malo vremena i truda u naše zdravlje, naša će nas tijela ubrzo nagraditi čak 10 puta više.

Izmjereni krvni tlak se može smanjiti; nezdrave razine triglicerida i “loš” kolesterol može se smanjiti; naš struk može zasigurno biti sve manji, i to sve uz pravu hranu, te će se razina glukoze u krvi normalizirati.

Jedite ispravno, vježbajte i ono što je najbitnije, održavajte zdravu tjelesnu težinu.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , ,