Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » LIBERALIZACIJA BALKANA: 200 hrvatskih stručnjaka se složilo … ‘Gay parovi jednako dobro mogu odgojiti djecu’

LIBERALIZACIJA BALKANA: 200 hrvatskih stručnjaka se složilo … ‘Gay parovi jednako dobro mogu odgojiti djecu’

gay-djecaPosljednjih nekoliko dana u javnosti se vodi rasprava oko novog zakona o udomljavanju djece. U njemu nije predviđeno da istospolni parovi mogu udomiti djecu

HDZ podržava novi zakon, ali se njihovi partneri iz HNS-a istom protive, piše Index.

Dvjesto domaćih stručnjaka i znanstvenika potpisalo je pismo u kojem kažu kako istospolni parovi mogu jednako dobro i kvalitetno odgojiti dijete kao i heteroseksualni parovi. Oni u priopćenju kažu da sva relevantna istraživanja kažu da kvaliteta i učinkovitost roditeljstva nije povezana sa seksualnom orijentacijom roditelja.

“U posljednjih nekoliko dana svjedoci smo diskusije u javnosti o temi prava na udomiteljstvo istospolnim parovima, tj. u hrvatskom pravnom kontekstu – životnim partnerima i neformalnim životnim partnerima. Smatramo da smo kao znanstvenice i znanstvenici, stručnjakinje i stručnjaci, društveno odgovorni u ovom trenutku javno progovoriti o suvremenim znanstvenim spoznajama o ovoj temi.

Djeca se ne razlikuju

Unatoč čestim predrasudama, rezultati dugogodišnjih i sveobuhvatnih istraživanja do sada nisu uspjeli dokazati da su LGBT osobe (biološki roditelji, udomitelji ili posvojitelji) manje sposobne od osoba heteroseksualne orijentacije biti roditelji, kao niti da je psihosocijalni razvoj njihove djece na neki način ugrožen u odnosu na djecu heteroseksualnih roditelja.

Dapače, podaci znanstvenih istraživanja konzistentno pokazuju da kvaliteta i učinkovitost roditeljstva nije povezana sa seksualnom orijentacijom roditelja. Odnosno, djeca koja žive s dva roditelja istog spola ne razlikuju se od djece koja žive s dva roditelja različitog spola u širokom spektru ishoda važnih za dobrobit djece, kao što su školski uspjeh, kognitivni razvoj, socijalne vještine i mentalno zdravlje.

LGBT osobe mogu, jednako kao i osobe heteroseksualne orijentacije, pružiti primjerenu podršku, toplinu i zdravo okruženje svojoj djeci.

Znanstvena literatura ističe kvalitetu obiteljskih odnosa i prisutnost dovoljne količine socijalnih, psiholoških i ekonomskih resursa i podrške roditeljima kao najznačajnije čimbenike dobrobiti djece i kvalitete odnosa djece s roditeljima, daleko važnije od spola i seksualne orijentacije roditelja.

Sukladno tome, stručne organizacije u svijetu (npr. Američka psihološka asocijacija, Američka psihijatrijska asocijacija, Američka akademija za pedijatriju) donijele su službene dokumente u kojima zaključuju da je u najboljem interesu djece omogućiti uživanje u sigurnosti i trajnoj brizi dvoje roditelja neovisno o spolu ili seksualnoj orijentaciji tih roditelja.

Kažu da se u Hrvatskoj brkaju pojmovi udomiteljstva i posvajanja

Ovdje bismo željeli skrenuti pažnju na neispravno korištenje ili čak miješanje pojmova posvojenje i udomiteljstvo u tekućim javnim raspravama. Udomiteljstvo je oblik socijalne usluge smještaja ili boravka djeteta koju pruža udomitelj sa svojom obitelji ili udomitelj koji živi sam.

Posvojenje je oblik obiteljsko-pravnog zbrinjavanja i zaštite djeteta bez odgovarajuće roditeljske skrbi kojim se stvara trajni odnos roditelja i djeteta.

U najboljem je interesu djece i roditelja, kao i društva u cijelosti, priznati i prihvatiti raznovrsnost postojećih obiteljskih zajednica i odnosa u Hrvatskoj.

S obzirom da znanstveni podaci pružaju konzistentne, međusobno sukladne empirijske podatke o tome da nema značajnih razlika u ishodima djece koja odrastaju u obiteljima s homoseksualnim ili heteroseksualnim roditeljima, želimo vjerovati da će se hrvatske institucije u donošenju propisa i reguliranju procedura voditi upravo znanstvenim spoznajama, a ne predrasudama i stereotipima, te da djeci, kojoj je to potrebno, neće uskraćivati prilike za privremeno udomljenje od strane pojedinaca ili parova, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju.

Pozivamo Vladu i Sabor Republike Hrvatske da uistinu rade u najboljem interesu djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi i omoguće im ostvarivanje pretpostavki za uživanje u sigurnosti i brizi udomitelja, neovisno o spolu ili seksualnoj orijentaciji udomitelja”, stoji u priopćenju.


(index.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,