Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » ‘Ne morate vratiti’: Kojim državama je Rusija oprostila desetke milijardi dolara, ono što MMF nikada ne bi učinio

‘Ne morate vratiti’: Kojim državama je Rusija oprostila desetke milijardi dolara, ono što MMF nikada ne bi učinio

putin-piramidaNakon raspada SSSR-a Rusija je otpisala dugove u iznosu od 151 milijardi dolara

Predstavljamo vam spisak država kojima je Rusija oprostila najveći dio dugova.

Kuba — 29 milijardi dolara

„Otok slobode“ je apsolutni lider po visini duga kojeg je otpisala Rusija. Moskva i Havana su 2013. godine potpisale sporazum kojim je Kubi omogućeno da ne plati 90 posto duga SSSR-u. Na taj način, Kubi je oprošteno 29 milijardi od 32 milijardi dolara duga.

Afganistan — 11 milijardi dolara

Kao i Kuba, Avganistan je bio prijateljska država SSSR-a. Svojevremeno je Moskva u Afganistanu realizirala više od stotinu kapitalnih projekata, izgradila je puteve, preduzeća, obrazovne ustanove. Također je pružala financijsku pomoć Kabulu. Međutim, pošto ta srednjoazijska država nikad nije uspjela vratiti nagomilani dug, Rusija je restrukturirala 11 milijardi dolara duga.

Mongolija

Još jedna država koja je dugovala 11 milijardi dolara i koja je bila saveznik SSSR-a — Mongolija. Ulan Bator nije mogao vratiti dug i 2003. godine joj je otpisano 98 odsto ukupnog duga.

Sjeverna Koreja

Dug Pjogjanga od 11 milijardi dolara Moskva je otpisala 2012. godine. On je napravljen tijekom suradnje sa SSSR-om kada su u Sjevernu Koreju isporučivani energenti, tehnika, proizvodi i kada su se tamo gradila poduzeća. Zbog ekonomske krize devedesetih godina prošlog stoljeća Pjongjang nije uspevao isplatiti kredite. Dug je otpisan uz sklapanje sporazuma kojim je predviđeno da Rusija sudjeluje u energetskim projektima Sjeverne Koreje.

Sirija

Moskva je podržavala Damask ne samo u borbi protiv terorizma. Rusija je 2005. godine Siriji otpisala dug u vrijednosti od 10 milijardi dolara.

Vijetnam

Rusija je 2000. godine oprostila Vijetnamu dug od 9,5 milijardi dolara. Preostalih 1,5 milijardi dolara Hanoi treba vratiti Moskvi do 2020. godine.

Libija

Još jednoj, nekada prilično bogatoj zemlji Rusija je oprostila dug — u pitanju je Libija. Moskva je otpisala 4,6 milijardi dolara duga Tripoliju. U zamjenu za oproštaj duga, libijske vlasti su se dogovorile sa ruskom željeznicom o izgradnji pruge u vrijednosti od 2,5 milijardi dolara.

(sputniknews.com)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , ,