Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » SVE NAOPAKO! ‘Ponašajte se kao normalan narod!’- Amerika rekla Kini da se pridržava zakona, i da ne uzrokuje ‘desetljeća nemira’ na globalnoj razini

SVE NAOPAKO! ‘Ponašajte se kao normalan narod!’- Amerika rekla Kini da se pridržava zakona, i da ne uzrokuje ‘desetljeća nemira’ na globalnoj razini

veleposlanik-kinaWashington pritišće Peking da se ponaša kao “normalna nacija” na svjetskoj sceni, ponovio je Mike Pompeo, optužujući Kinu ironično da zanemaruje međunarodne zakone i nastoje nametnuti “desetljeća bola” širom svijeta

„Vrlo smo zabrinuti da će Kina dovesti narod u mnogim zemljama širom svijeta, u Africi i Srednjoj Americi i Latinskoj Americi, u zamku dužničkog ropstva koje će uzrokovati u tim zemljama desetljeća boli” – rekao je državni tajnik SAD-a, ističući kako je uprava Donald Trumpa prva koja je prepoznala opasnost Kine i s kojom je više nego spremna uhvatiti se u koštac.

“Kina je vjerojatno, dugoročno, najveći izazov, izazov američke nacionalne sigurnosti koji se suočava s našom zemljom.”

Za SAD, među najvećim prijetnjama koje Kina postavlja je krađa intelektualnog vlasništva, koju je Trump obećao iskorijeniti, ponovio je Pompeo.

Provođenje svoje vizije “poštene i uzajamne trgovine” s Kinom je također jedan od glavnih ciljeva koje Bijela kuća trenutno provodi.

Gospodartski rast Kine u cijelom svijetu uslijed tekućeg kinesko-američkog trgovinskog rata ostaje glavna briga, naglasio je Pompeo.

Kako bi se borila protiv kineske prijetnje, Amerika će nastaviti provoditi “višestruki napor” kako bi ju “natjerali da se ponaša kao normalni narod u trgovini i poštuje pravila međunarodnog prava” – izjavio je Pompeo.

Kineska izravna ulaganja u Afriku značajno su se povećala tijekom godina, posebice u Alžiru, Zambiji, Keniji, Republici Kongo i Nigeriji.

Iako nema službenih podataka iz Kine, kineska vlada, banke i izvođači radova dali su oko 143 milijarde dolara u zajmovima afričkim narodima u ovom stoljeću, procjenjuje se u istraživanju inicijative China Africa Research.

Peking je također usmjerio 250 milijardi dolara izravnih ulaganja u regije Latinske Amerike i Kariba (LAC) između 2015. i 2019. godine, uz oko 500 milijardi dolara trgovine.

Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,