Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Ujedinjeni narodi kažu kako francuska zabrana islamskog pokrivanja cijelog lica – krši ‘ljudska prava’!

Ujedinjeni narodi kažu kako francuska zabrana islamskog pokrivanja cijelog lica – krši ‘ljudska prava’!

nikab-unUN je presudio da francuska zabrana nošenja nikaba – islamskog vela koji pokriva lice – krši ljudska prava i naložio državi da ponovo pregleda svoje zakonodavstvo

Odbor UN-a za ljudska prava izjavio kako Francuska, koja je zabranila islamsku tradicionalnu odjeću od 2011. godine, nije dala valjane razloge za donošenje takvih zakona.

“Posebice, Odbor UN-a nije bio uvjeren francuskim tvrdnjama da je zabrana pokrivanja lica bila neophodna i razmjerna sa sigurnosnog stajališta ili za postizanje cilja ‘zajedničkog života’ u društvu” – istaknuo je.

Odbor je dao Francuskoj 180 dana da odgovori kakve će akcije poduzeti.

Odbor UN-a sastoji se od neovisnih stručnjaka koji osiguravaju da zemlje poštuju Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima.

Francuska, koja broji oko pet milijuna muslimana, postala je prva europska zemlja koja je 11. travnja 2011. zabranila nikab (pokrivalo za cijelo tijelo). Vjeruje se da samo oko 2.000 žena nosi nikab.

Pod zabranom se navodi da nitko, bez obzira na to da li je francuski državljani ili stranac, ne smije napustiti svoj dom s nikabom.

Ukoliko osoba odbije ukloniti pokrivalo za cijelo tijelo na javnim mjestima kažnjava se novčanom kaznom od 150 eura, kao i obeveznim instruktivnim tečajem o državljanstvu.

Zabranu nošenja nikaba je izglasao bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji je rekao da veo ugnjetava žene.

Zabrana postoji i dalje u Francuskoj, a negodovanja građana su se pojavila u travnju ove godine nakon što je jedna žena uhapšena zbog odbijanja uklanjanja vela u okrugu Toulouse, Bellefontaine.

Uhićenje je izazvalo dvije noći nemira u kojima je napadnuta policija i uhićeno 18 osoba.


NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,