Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Studenti iz Pekinga izumili samovozeći bicikl koji ne treba vozača (VIDEO)

Studenti iz Pekinga izumili samovozeći bicikl koji ne treba vozača (VIDEO)

bicikl-samovozKineski studenti sa sveučilišta u Pekingu razvili su autonomni bicikl koji se može voziti svuda bez vozača i koji bi jednoga dana mogao pratiti svoje vlasnike

Pogled na bicikl bez vozača može neke ljude čak i preplašiti ili podsjetiti druge na “duhove” kojih su se bojali u mladosti.

Takav bicikl također spriječiti neprestanu krađu bicikla u gradovima poput Pekinga.

“Naš projekt se temelji uglavnom na tome da bicikl može održati ravnotežu poput čovjeka” – objasnio je jedan od istraživača sa Sveučilišta Tsinghua, Mingguo Zhao.

“Odabrali smo najsličniju metodu koju upotrebljava čovjek, poput centrifugalne sile proizvedene za kontrolu upravljača, kako bi zadržali ravnotežu”.

“Nadamo se da će takav bicikl nositi vodu i opremu, i pratiti mlade ljude kada vježbaju na otvorenom” – dodao je Zhao.

Tim također planira dodati GPS sustav na bicikl, što bi mu omogućilo da prijeđu predloženu rutu bez ljudske intervencije.

Međutim, to može potkopati kinesku industriju najma bicikala, koja je već bila svjedokom nametnutog moratorija od strane vlade zbog svoje ogromne popularnosti u nekoliko većih gradova.

Samo Peking ima u najmu 2,4 milijuna bicikala.

Pogledajte kako vozi bicikl bez vozača:


NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,