Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Nizozemska vlada prekinula financiranje kontraverzne organizacije ‘Bijele kacige’ u Siriji

Nizozemska vlada prekinula financiranje kontraverzne organizacije ‘Bijele kacige’ u Siriji

kacige-financiranjeNavodeći “sumnjive radnje”, Nizozemska je najavila da završava svoju potporu za al-Kaidinu propagandnu skupinu poznatu kao “Bijele kacige”

Nizozemski ministar vanjskih poslova izjavio je kako prekidaju svu financijsku potporu brojnim oporbenim skupinama unutar Sirije, uključujući i organizaciji Bijele kacige.

Bijele kacige su dobivale 12,5 milijuna eura od Nizozemske vlade.

Kao samoproglašena organizacija “civilne obrane” bez veza s inozemnim vladama, Bijele kacige zapravo dobivaju znatno sredstva iz nekoliko zapadnih zemalja, uključujući SAD, Veliku Britaniju i do sada Nizozemsku, piše news.antiwar.com.

Nizozemski dužnosnici upozorili su da ne postoji adekvatan nadzor nad Bijelim kacigama, nedostatak transparentnosti u protoku gotovog novca ovoj grupi, kao i načina na koji se troši, što podiže značajan rizik da se novac može prepustiti terorističkim skupinama.

Izvješće koje poziva na prestanak financiranja ove skupine dodalo je da oni djeluju na područjima na kojima vladaju oružane skupine koje nizozemska vlada smatra “neprihvatljivim” i da je neizbježno u sve većem kontaktu sa takvim skupinama.

Tu se vjerojatno misli na al-Kaidu, dok su se Bijele kacige preselile posljednjih mjeseci u provinciju Idlib i postavili stožer u područjima pod kontrolom terorista al-Kaide.

U istoj je objavi najavljen prestanak financiranja i “Slobodne sirijske policije”, prvenstveno zbog toga što su pod utjecajem al-Kaide i ISIS-a, kao i militantne skupine Levant Front.

Iako skupina Levant Front nije legalno navedena kao “teroristička”, dužnosnici su naveli zabrinutost zbog njihovog rastućeg ekstremizma i činjenice da ih je Nizozemska potajno opskrbljivala oružjem pod programom “ne-smrtonosne pomoći”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,