Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » ONI ŽELE NOVU LIBIJU?! Macron izjavio kako SAD, Francuska i ‘saveznici’ moraju ostati i izgraditi ‘novu Siriju’ nakon rata

ONI ŽELE NOVU LIBIJU?! Macron izjavio kako SAD, Francuska i ‘saveznici’ moraju ostati i izgraditi ‘novu Siriju’ nakon rata

assad-macronFRANCUSKA, SAD I SAVEZNICI MORAJU OSTATI U SIRIJI, KAŽE EMMANUEL MACRON

Emmanuel Macron je rekao da Sjedinjene Države, Francuska i njihovi saveznici ne smiju napustiti Siriju kada sukob sa ISIS-om bude gotov, već da moraju ostati i izgraditi “novu Siriju”.

U intervjuu za Fox News francuski predsjednik je izjavio: “Morat ćemo izgraditi novu Siriju nakon rata”, ističući kako će uloga SAD-a biti “vrlo važna” u tom procesu.

Prema Macronu, napuštanje Sirije također bi omogućilo Iranu da se tamo konsolidira.

Također je rekao da je Francuska spremna provesti daljnje zračne napade u Siriji kao reakcija na bilo kakvu uporabu kemijskog oružja od strane sirijske vlade.

Dajući svoje razloge za strane države da ostanu u Siriji, Macron je uvrstio među “uobičajene osumnjičene” – Iran i sirijskog predsjednika Bashar Assada.

“Dan kad završimo ovaj rat protiv ISIS-a, ako napustimo Siriju definitivno i potpuno – čak i sa političkog gledišta – ostavit ćemo tu zemlju pod iranskim režimom, Basharu Assadu i tim momcima i oni će pripremiti novi rat. Oni će stvoriti nove teroriste.”

Macron je nedavno bio jedan od najjačih zagovornika produženog američkog boravka u Siriji. Također je naredio francuskim snagama da se pridruže bombardiranju SAD-a na ciljeve u Siriji 14. travnja.

Bombardiranje, koje je opisano kao odmazda zbog navodnog kemijskog napada sirijske vlade, nije dobilo odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a i bio je bez suglasnosti francuskog parlamenta.

Naglasivši kako bi Pariz i saveznici trebali biti uključeni u ‘obnovu’ poslijeratne Sirije, francuski čelnik je čak dao određeni doprinos Rusiji i Turskoj, rekavši da će “čak” ove države imati “važnu ulogu”.

Washington i njegovi saveznici, uključujući Francusku, pokrenuli su svoju kampanju protiv Islamske države u Siriji 2014. godine.

Osim zračnih napada, njihova pomoć je uključivala i podršku tzv. “Umjerenoj opoziciji” na terenu kroz obuku i oružje. Kasnije su Washington i Paris poslali ograničene kontingente vojnika u Siriju, pokrećući prosvjede iz Damaska.

Dok su SAD i njezini saveznici jednostavno obavijestili Siriju prije pokretanja svoje kampanje u borbi protiv terorizma, Rusija i Iran su došle u Siriju na zahtjev predsjednika Assada.

Moskva i Teheran također su optužili Washingtona da ništa ne poduzima kako bi ispunio deklariranu zadaću borbe protiv Islamske države, radeći ruku pod ruku s terorističkim skupinama kako bi porobili sirijsku vladu.

Zanimljivo je da je uspon ISIS-a u Iraku i njegovo daljnje širenje u ratom razorenoj Siriji omogućio kaos koji je uslijedio nakon invazije Iraka 2003. godine.

Dok je Rusija doista pomagala sirijskim snagama u zračnim napadima na teroriste, pokrenula je i humanitarne operacije velikih razmjera, isporučivši hranu i bitne materijale tisućama Sirijaca.

Moskva je u više navrata pozvala svoje zapadne partnere da se pridruže nastojanjima, ali američki koalicijski članovi nerado pružaju pomoć regijama koje su oslobodile sirijske vladine snage.

Diplomatski napori Rusije, Turske i Irana u okviru mirovnog procesa na konferenciji u Astani omogućili su stvaranje nekoliko de-eskalacijskih zona u Siriji, što je prošle godine dovelo do prestanka neprijateljstava u velikim dijelovima zemlje.

Krajem ožujka Donald Trump izjavio je kako će SAD uskoro “izići iz Sirije” i dopustiti “da se drugi ljudi brinu o tome sada.”

Međutim, glasnogovornik Bijele kuće kasnije je ispravio predsjednika, rekavši kako se Islamska država treba slomiti prije nego se 2000 američkih vojnika vrati kući. Ostali američki dužnosnici, uključujući ministra obrane James Mattisa i izaslancu UN-a Nikki Haley, najavili su još širi napad na ciljeve u Siriji.

Prema riječima Nikki Haley, ne radi se samo o poražavanju terorista, nego i osiguravanju da se ponovo ne koristi kemijsko oružje i prati djelovanje Irana.

Početkom travnja također su izvijestili kako je američka vojska razmišljala o uspostavi novih vojnih baza u sjevernoj Siriji, s američkom prisutnošću na tom području koje će financirati Saudijska Arabija.

Pogledajte intervju:
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,