Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Kako na prirodan način povećati regeneraciju moždanih stanica

Kako na prirodan način povećati regeneraciju moždanih stanica

mozdane-staniceVjerojatno su vas učili da su stanice u mozgu jednokratna stvar – tj. da se ne regeneriraju

Kako se ispostavilo, vaše tijelo cijelo vrijeme proizvodi nove neurone i postoje koraci koje možete poduzeti kako biste maksimizirali taj proces.

Vjerojatno se nekoć vjerovalo da tijelo prestaje proizvoditi nove moždane stanice kada dostignete odraslu dob.

Zahvaljujući novim istraživanjima, ta se uvjerenja učinkovito razotkrivaju. Sada je poznato da se stanice mozga reproduciraju u različitim područjima mozga, kao što su amigdala, hipotalamus, hipokampus, striatum, olfaktivni bulbus i moždani korteks.

Neuroni, specijalizirane stanice koje čine živčani sustav, reproduciraju se svaki dan. Ovaj proces, nazvan neurogeneza, pomaže neurotransmiterima poput gama-aminomaslačne kiseline (GABA), dopamina, serotonina i glutamata.

Međutim, najveći igrači neurogeneze su neurotrofni faktor (BDNF) i faktor rasta živaca (NGF).

BDNF potiče rast moždanih stanica i održava zdravlje i funkciju postojećih stanica. Također zaustavlja upalu dok povećava plastičnost mozga – sposobnost mozga da se promijeni – i štiti od neurodegenerativnih bolesti. NGF, kao što mu ime govori, je uključen u rast živaca.

Neurogeneza je važan proces, ali je osobito presudan za osobe koje pate od stanja povezanih s mozgom. Poznato je da stimuliranje neurogeneze potiče učinke smanjivanja neurodegenerativnih bolesti poput demencije. Disfunkcionalna neurogeneza također je povezana sa depresijom, moždanim udarom, tumorima na mozgu, epilepsijom i poremećajima zlouporabe supstancija među ostalima.

Što sprječava neurogenezu?

Proces rasta stanica mozga nastavlja se također u odrasloj dobi i javlja se čak i tijekom starijih godina. Neurogeneza opada dok prolazite kroz poodmakle godine, ali vaša dob je samo jedan od nekoliko čimbenika koji utječu na proizvodnju stanica u mozgu.

Određeni lijekovi inhibiraju rast neurona. Ovaj je učinak promatran kod antibiotika i kemoterapijskih lijekova. Neki stručnjaci vjeruju da je to razlog zašto neki pacijenti s rakom imaju depresiju. Neki antidepresivi bacaju cijeli proces iz ravnoteže povećavanjem proizvodnje serotonina i pojačavanjem neurogeneze u samo jednom području mozga.

Vaša težina također može utjecati na rast stanica mozga. Neke studije su pokazale da upala u hipotalamusu uzrokovana starenjem ili pretilošću može poremetiti neurogenezu. Ova upala je također povezana s povećanim rizikom neurodegenerativnih bolesti.

Druga studija je pokazala da visoka koncentracija glukoze ne može dovesti do proizvodnje moždanih stanica. Istraživači su otkrili da povećanje glukoze utječe na razvoj moždanih stanica kod embrija prepelice. Način života koji uključuje velike količine glukoze dovodi do pretilosti, što negativno utječe na neurogenezu.

Što možete učiniti kako biste promovirali neurogenezu?

Najbolja stvar za učiniti je živjeti zdrav stil života. Zdravo jelo je dobar početak. Trebat će vam puno omega-3 masnih kiselina, koje se obično nalaze u orasima i sjemenkama, kao i u ribama poput lososa i haringe.

Povećanje unosa antioksidansa također će pomoći. Flavonoidi, koji se nalaze u zelenim čajevima, kakau i borovnicama, potiču formiranje moždanih stanica. Kurkumin, spoj koji se nalazi u kurkumi, povećava razinu BDNF-a.

Pijenje crnog vina također ima dosta prednosti jer je poznato da njegov resveratrol potiče rast stanica mozga. Ipak, ne smijete piti previše, jer alkohol ima tendenciju da ometa neurogenezu.

Ako želite sigurnije rješenje, koristite maslinovo ulje – poznato po tome što povećava razine BDNF i NGF. Povrće poput celera i peršina pomoći će također zahvaljujući njihovom spoju apigeninu koji povećava neurogenezu.

Nekoliko studija pokazalo je da za poboljšanje neurogeneze, nije važno što jesti, nego i kako jesti, također. Na primjer, ograničavanje vašeg unosa kalorija i provođenje povremenog posta pokazalo se da koristi neurogenezi.

Pokazalo se da fizičke i mentalne vježbe poboljšavaju proizvodnju stanica mozga. Bilo koja vrsta fizičke vježbe pomaže, ali aerobne vježbe nude najbolje prednosti. Ako su one previše za vas, umjesto toga možete vježbati jogu.

Mentalne vježbe, poput rješavanja zagonetki, zadržavaju mozak aktivnim i funkcionalnim. Istraživanje mozga vozača taksija u Londonu pokazalo je da je njihov hipokampus veći od onoga što većina ljudi ima. To se pripisuje pamćenju ulica i znamenitosti kada putuju kroz London i obavljaju svoj posao.

Konačno, jedan od najboljih načina za promicanje neurogeneze je dovoljno sna. Kronični nedostatak sna je još jedna od mnogih loših navika koje mogu narušiti proizvodnju stanica mozga. Stručnjaci predlažu vježbanje dan nakon loše prospavane noći jer trening može nadoknaditi BDNF koje ste možda izgubili nespavanjem po noći.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , ,