Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » TREBAJU MALO ‘DEMOKRACIJE’: Američki dolar potpuno izbačen iz trgovine između Irana i Iraka – navode dužnosnici

TREBAJU MALO ‘DEMOKRACIJE’: Američki dolar potpuno izbačen iz trgovine između Irana i Iraka – navode dužnosnici

iran-irakTeheran i Bagdad u bilateralnoj trgovini ne koriste više američki dolar

“Utiremo put euru i lokalnim valutama, kao i izravnoj razmjeni dobara”, objavila je voditeljica Iračko-Iranske gospodarske komore Yahya Ale-Eshagh.

“Američki dolar je uklonjen s popisa valuta koje su Iran i Irak koristili u svojim trgovinskim transakcijama i koristit će u financijskim transakcijama iranski rial, euro i irački dinar” – rekla je Ale-Eshagh u subotu, kako navodi lokalni mediji.

Osim prebacivanja iz američkog dolara na alternativne valute, iranski i irački trgovci se bave i robnom razmjenom, prema službenim podacima.

Međutim, bankarski sustav još uvijek treba poboljšati, budući da samo dio trgovinskih transakcija između dvije zemlje zapravo prolazi kroz banke.

“Rješavanje problema bankarskog sustava mora biti prioritet i za Iran i za Irak, jer dvije zemlje imaju najmanje 8 milijardi dolara transakcija u najlošijim vremenima” – izjavio je Ale-Eshagh.

Irak je druga zemlja nakon Kine u smislu trgovinske razmjene s Iranom, prema riječima dužnosnika. Dok izvoz u Kinu čine gotovo isključivo petrokemijski proizvodi, Bagdad kupuje veliki broj iranskih dobara, pomažući u održavanju visoke stope zaposlenosti, objasnio je Ale-Eshagh.

Službenik je odgovorio na pitanje kako su jednostrane sankcije koje je SAD nametnuo Teheranu utjecale su na trgovinu između dviju zemalja. Washington se u svibnju povukao iz orijentiranog nuklearnog sporazuma za nuklearnu energiju iz 2015. godine i ponovno postavio sankcije prema Iranu.

Također je prijetio sekundarnim sankcijama bilo kojoj zemlji koja nastavlja kupovati naftu od Irana, obećavajući da će profit Teherana doći do “nule”. Očekuje se da će sankcije prema naftnom sektoru zemlje stupiti na snagu u studenom, iranski izvoz sirovina već je pao.

Obnovljene američke sankcije već su poslale nacionalnu valutu zemlje u silaznu spiralu, prisiljavajući mnoge europske tvrtke da napuste Iran.

Teheran je u više navrata kritizirao nemogućnost europskih potpisnica ugovora iz 2015. da se usprotive SAD-u, prijeteći da će napustiti sporazum.

Dok su zemlje EU-a rekle da će se i dalje držati tog sporazuma, obnovljene američke sankcije prisilile su velike tvrtke kao što su njemački Daimler i Siemens, kao i Francuska Total, Peugeot i Renault da suspendiraju svoje poslovanje u Iranu.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , ,