Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » ISTRAŽIVAČI DOKAZALI: Niska razina natrija u tijelu doprinosi kognitivnom oštećenju i padu inteligencije

ISTRAŽIVAČI DOKAZALI: Niska razina natrija u tijelu doprinosi kognitivnom oštećenju i padu inteligencije

starac-pogledNiska razina natrija u krvi poznata kao hiponatremija može imati ulogu u oštećenju i opadanju kognitivnih funkcije kod starijih osoba, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Clinical Journal of American Society of Nephrology

Blaga hiponatremija se obično pronalazi kod starijih odraslih osoba i za njih je utvrđeno da je povezana s većim rizikom od pomanjkanja pažnje, poremećaja hoda, padova, kardiovaskularnih stanja, pa čak i prijevremene smrti.

Nadalje, jaka hiponatremija povezana je s kognitivnim oštećenjem i neurološkim poremećajima.

Usprkos tome, odnos između različitih razina natrija u krvi i inteligencijom u starijih odraslih osoba ostala je nejasna do danas. Tim istraživača sa Sveučilišta u Koloradu, Kaliforniji, San Franciscu, San Diegu, Stanford University istraživali da li su niže razine serumskog natrija povezane sa rizikom od kognitivnog propadanja.

U istraživanju je istraživački tim istražio podatke više od 5.000 asimptomatskih muškaraca u zajednici koji su imali 65 godina ili stariji. Slijedili su sudionike studije u prosjeku 4,6 godina i otkrili da je ukupno 100 muškaraca imaki razine seruma koje ukazuju na hiponatrijemiju ili nisku razinu natrija u krvi.

Rezultati istraživanja pokazali su da je nešto niža razina natrija u krvi povezana s kognitivnim oštećenjem, kao i smanjenjem kognitivne funkcije tijekom vremena.

Pored toga, muškarci sa razinama natrija od 126 do 140 milimola po litri (mmol/L) imali su 30 posto povećan rizik od doživljavanja kognitivnih poremećaja na početku i 37 posto povećan rizik od kognitivnog pada tijekom vremena u usporedbi sa muškarcima koji su imali razine natrija od od 141 do 142 mmol/L.

Nadalje, utvrđeno je da je visoka koncentracija natrij u serumu od 143 do 153 mmol/L također povezana sa kognitivnim padom tijekom vremena.

“Malo niže razine natrija u krvi vjerojatno će biti neprimjetne u kliničkoj praksi” – rekao je Kristen Nowak, sa sveučilišta Colorado Anschutz Medical Campus.

Nowak je također rekao da su buduća istraživanja o ovoj temi vrlo važna, kao što je utvrđivanje da li ispravljanje nižih razina natrija utječe na kognitivne funkcije.

To je zbog toga što su neznatno niže razine natrija u serumu, kao i blage promjene u kognitivnoj funkciji, česti slučajevi kad ljudi stare.

Istraživački tim vjeruje da povećanje svijesti o utjecaju nivoa natrija može pomoći u očuvanju inteligencije kog pojedinca u toj dobi.

Više o hiponatrijemiji

Hiponatremija je stanje koje se razvija kada je razina natrija u krvi abnormalno niska. Natrij je elektrolit koji igra ulogu u reguliranju količine vode koja se nalazi u stanicama i oko njih.

Ovo stanje može nastati uslijed temeljnog zdravstvenog stanja, određenih lijekova, srčanih, jetrenih i bubrežnih problema, kroničnog i teškog povraćanja ili proljeva, dehidracije, pijenja previše vode, hormonalnih promjena ili uporabe rekreativnih droga.

Vi možete imati hiponatremiju ako imate jedan ili više od ovih znakova i simptoma koji uključuju mučninu i povraćanje, glavobolju, zbunjenost, smanjenu energiju i umor, nemir i razdražljivost, slabost mišića, grčeve, pa čak i komu.

Liječenje hiponatremije ovisi o uzroku. Može se liječiti jednostavnim smanjenjem unosa tekućine ili uz pomoć intravenoznih tekućina i lijekova u nekim slučajevima.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , ,