Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » Izrael objavio prve slike naoružanog ‘anti-terorističkog’ morskog zida oko Gaze

Izrael objavio prve slike naoružanog ‘anti-terorističkog’ morskog zida oko Gaze

gaza-morski-zidIzraelsko Ministarstvo obrane objavilo je prve slike morskog zida kojeg gradi oko pojasa Gaze, čime će još više izolirati opkoljeni palestinski teritorij od međunarodne zajednice

Slike objavljene na web stranici ministarstva i snimke uz pomoć dronova objavljene su na njihovom kanalu YouTube u nedjelju, te prikazuju građevinska vozila koja rade na umjetnom kamenom kopnenom mostu koji izlazi iz plaže u priobalne vode, prenosi RT.

Izrael kaže kako je to prepreka koja će spriječiti terorističke napade iz Gaze. Ministar obrane Avigdor Lieberman na Twitteru je napisao: “Nastavljamo intenzivan rad na izgradnji prepreka na kopnu i moru oko Gaze. Hamas svaki dan gubi sposobnost da napade Izrael.”

Barijera se nalazi na plaži Zikim, oko 3 km od sjeverne granice Gaze, a gradnja je u tijeku posljednja dva mjeseca, navodi se u priopćenju ministarstva.

Ministarstvo je priopćilo kako je projekt poduzet kao dio lekcije iz rata u Gazi 2014. godine, a dizajniran je “da izdrži morske uvjete i da služi obrambenom establišmentu dugi niz godina”.

Koštat će porezne obveznike oko 6,7 milijuna dolara, očekuje se da će izgradnja morskog zida biti dovršena do kraja godine, kada će se protezati 200 metara u Sredozemno more.

Prepreka će se sastojati od tri sloja: podvodne baze; platforme na morskoj razini od 50 metara, od oklopnog kamena, i ograda od bodljikave širine na šest metara dubine. Daljnja ograda također će okružiti samu prepreku kao “dodatna mjera sigurnosti”, rekao je brigadni general Eran Ophir, šef državne agencije za granice i kanalizaciju.

Blokada Gaze od strane Izraela i Egipta traje od 2007. godine kada je Hamas preuzeo kontrolu. Pomorska blokada ograničava ribare na udaljenosti od tri nautičke milje od obale, a izraelska mornarica aktivno presreće strane brodove koji pokušavaju razbiti opsadu.

Prošlog tjedna su dva međunarodna plovila “Slobodne flote” koja su imala švedske zastave bila zaustavljena u međunarodnim vodama jer su pokušavali dovesti potrebnu medicinsku opremu u Gazu. Sva roba mora ući u Gazu preko izraelske kontrolne točke – gdje se ti materijali preusmjeravaju – kako bi se mogli provjeriti zbog krijumčarenja i oružja.

Blokada je uništila gospodarstvo Gaze koja pati od visoke nezaposlenosti, kao i nedostatkom energije i opskrbe. Izvješće UN-a u 2015. godini upozorilo je da će Gaza postati “nenastanjiva” do 2020. godine.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,