Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » LICEMJERNI FRANCUZI: Nakon pobjede na Svjetskon nogometnom prvenstvu – odmah zatvorili svoje trgovinsko predstavništvo u Rusiji

LICEMJERNI FRANCUZI: Nakon pobjede na Svjetskon nogometnom prvenstvu – odmah zatvorili svoje trgovinsko predstavništvo u Rusiji

macron-rusijaFrancuska je u odlučila zatvoriti svoje trgovinsko predstavništvo u Rusiji nakon, kako je priopćila u ponedjeljak, dugih pregovora s tamošnjim vlastima pokrenutim poslije protjerivanja voditelja predstavništva

Veze Rusije i zemalja Europske unije pogoršale su se nakon ruske aneksije Krima 2014., njene intervencije u Siriji i upletanja u sukobe u istočnoj Ukrajini te trovanja bivšeg dvostrukog ruskog agenta u ožujku u Britaniji.

“Uvjeti rada francuskog predstavništva znatno su se pogoršali posljednjih nekoliko mjeseci”, reklo je francusko veleposlanstvo u izjavi i dodalo da je predstavništvo izloženo “protuzakonitim zapljenama na njegovim bankovnim računima iako je zaštićeno Bečkom konvencijom (o diplomatskim odnosima)”.

Zapad je Moskvi uveo gospodarske i financijske sankcije zbog aneksije Krima i njene uloge u ukrajinskom sukobu.

Ruska novinska agencija Interfax prenijela je izjavu ruskog ministarstva vanjskih poslova da je iznenađeno odlukom Pariza i tvrdnjom da se ne priznaje diplomatski status predstavništva.

“To je želja francuske strane. Mi smo za razvoj trgovinskih odnosa”, prenio je Interfax izjavu ministarstva.

Rusija je u ožujku protjerala više diplomata iz EU-a, uključujući četiri francuska, uzvraćajući zapadnim zemljama koje su prethodno zbog trovanje bivšeg ruskog špijun protjerale ruske diplomate.

Moskva niječe da je upletena u trovanje agenta. Rusija je u lipnju najavila da bi francuskoj televizijskoj postaji France 24 mogla oduzeti dozvolu za rad.
 
(dnevno.hr)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , ,