Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » SVJETSKI POLICAJAC UVODI SANKCIJE CIJELOM SVIJETU: Amerika prijeti Rusiji, Kini i Europi sankcijama za kupovinu iranske nafte

SVJETSKI POLICAJAC UVODI SANKCIJE CIJELOM SVIJETU: Amerika prijeti Rusiji, Kini i Europi sankcijama za kupovinu iranske nafte

iran-kupnjaSjedinjene Američke Države zapretile su da će uvesti sankcije Rusiji i svakoj europskoj zemlji koja nastavi kupovati naftu od Irana usprkos američkom stavu, izjavio je u četvrtak, na raspravi u Kongresu SAD-a američki ministar financija Steven Mnuchin

Zakonodavci su pitali ministra financija da li smatra da će Kina, „s kojom su SAD u trgovinskom ratu“, prihvatiti američki zahtjev.

Oni su podsjetili da je Peking najveći uvoznik iranske nafte.

„Ponavljam, uvest ćemo sankcije svakome, Kini, Rusiji, Europi i ostalima“, odgovorio je Mnuchin.

„Prazna priča“

Prošlog tjedna predsjednik Irana Hassan Rohani je izjavio da SAD ne razmišljaju o posljedicama svoje težnje da onemoguće izvoz iranske nafte.

On je riječi američkih činovnika o želji da svedu iranski izvoz na nulu nazvao praznom pričom koja nikada neće biti ostvarena.

Korpus čuvara islamske revolucije izrazio je spremnost da zatvori Hrmuški prolaz za transport nafte drugim zemljama.

„Ako izvoz iranske nafte bude ometan, nećemo dozvoliti da se nafta u druge zemlje izvozi kroz Hormuški prolaz“ – izjavio je zamjenik načelnika Korpusa „Sarala“ Ismail Kousari i dodao da kroz taj tjesnac prolazi oko 20 posto svjetskog „crnog zlata“.

Predsjednik SAD Donald Tramp je 8. svibnja objavio da Washington istupa iz sporazuma s Iranom o nuklearnom programu i saopćio da se obnavljaju sve sankcije toj zemlji, kao i da će svim zemljama koje posluju s Teheranom biti uvedene takozvane sekundarne sankcije.

Ostale članice „šestorke“ međunarodnih pregovarača (Rusija, Kina, Njemačka, Francuska i Velika Britanija) se protive ovom potezu SAD i namjeravaju i dalje poštivati uvjete iranskog nuklearnog sporazuma.
 
(sputniknews.com)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , ,