Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA, NOVAC » BRITANSKA CRKVA PRIJETI NAFTNIM KOMPANIJAMA: ‘Ukoliko ne podržite globalno zagrijavanje, povlačimo sva ulaganja u vaše kompanije’

BRITANSKA CRKVA PRIJETI NAFTNIM KOMPANIJAMA: ‘Ukoliko ne podržite globalno zagrijavanje, povlačimo sva ulaganja u vaše kompanije’

crkva-kompanijeEngleska crkva poručila je da će prodati dionice naftnih i plinskih kompanija koje ne budu pokazale opipljive rezultate u borbi protiv promjene klime, pišu u ponedjeljak britanski mediji

Iz Engleske su crkve precizirali da će do 2023. godine povući ulaganja iz kompanija koje nisu dosada zabilježile konkretan napredak u približavanju ciljevima iz Pariškog sporazuma o promjeni klime, izvijestio je BBC.

Opći koncil Engleske crkve usvojio je tu odluku s 347 glasa za i četiri glasa protiv.

Rezultat glasanja jasno pokazuje da “crkva mora igrati vodeću ulogu u urgentnom pitanju promjene klime”, poručili su iz Engleske crkve.

Zadani je rok ipak tri godine dulji no što su u crkvi prvobitno razmatrali, što bi po riječima glasnogovornice crkve trebalo omogućiti kompanijama da “pokrenu inicijativu za stvarnim promjenama” u sektoru.

Prije glasanja David Walker, zamjenik predsjedatelja Crkvenih povjerenika, tijela koje upravlja crkvenim ulaganjima, kazao je da bi prodaja ulaganja u naftnim i plinskim kompanijama do 2020. godine razorila njezinu strategiju i utjecaj.

“Taj rok ne bi potaknuo kompanije na radikalnije i brže promjene već bi polučio suprotan efekt – oslobodio bi ih pritiska”, usvrdio je Walker.

Odluka će obvezivati crkveni investicijski fond vrijedan 8,3 milijarde funti, mirovinski fond vrijedan 2,3 milijarde funti i druge crkvene fondove koji upravljaju imovinom ukupne vrijednosti dvije milijarde funti.

Na kraju prošle godine vrijednost ulaganja crkvenog investicijskog fonda u naftne i plinske kompanije iznosila je 123 milijuna funti, navodi BBC.

Prema politici etičkih ulaganja, sva ulaganja Engleske crkve moraju biti u skladu s kršćanskim vrijednostima. “Ne preporučuju se ulaganja” u kompanije koje ostvaruju tri posto prihoda od prodaje pornografije, odnosno 10 posto prihoda od prodaje oružja, alkohola, duhanskih proizvoda i usluga kocke.

Na listi ulaganja s plafonom od 10 posto nalaze se i zajmodavci s lihvarskim kamatama i kompanije koje se bave kloniranjem ljudskih embrija.

Godine 2013. saznalo se da je Engleska crkva ipak neizravno uložila u zajmodavca Wongu koji građanima odobrava male gotovinske kredite uz visoke kamate. Nadbiskup od Canterburyja Justin Welby kazao je da je postiđen i ljut zbog te činjenice i crkva se u međuvremenu povukla iz tog ulaganja, napominje BBC.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: KLIMA, NOVAC · Tags: , , ,