Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Više nije teorija zavjere! Istraživači dokazali – vaš telefon vas stvarno promatra

Više nije teorija zavjere! Istraživači dokazali – vaš telefon vas stvarno promatra

telefon-okoAko ste ikada imali sumnju da vas vaš telefon promatra, nova istraživanja upućuju na to dokazujući da vi niste paranoični

Istraživači na Sveučilištu Northwestern u Bostonu proveli su godinu dana pokušavajući utvrditi da li ili ne aplikacije za pametne telefone tajno snimaju privatne razgovore i šalju osobne podatke oglašavačima.

Srećom, istraživači nisu pronašli nikakve dokaze koji bi podržali tu dugu teoriju. Ipak su se spotaknuli na još jednu uznemirujuću informaciju. Dok vas telefon možda ne sluša, on vas gleda.

Studija potvrđuje da aplikacije za pametne telefone snimaju video snimke naših ekrana i uzimaju “screenshotove” naših aktivnosti, i zatim prenose snimke trećim stranama.

Nezakonito snimanje čak obuhvaća osobne podatke korisnika – ponekad čak i njihove poštanske brojeve.

Bostonski istraživači testirali su 17.260 popularnih Android aplikacija, od kojih su mnoge u vlasništvu Facebooka – i pronašli da njih 8.000 šalju informacije izravno na Facebook.

Istraživanje je pokazalo da više od polovice pregledanih aplikacija ima dopuštenje za pristup mikrofonima i kamerama korisnika, što znači da bi mogli aktivirati te značajke u bilo kojem trenutku kada je aplikacija otvorena.

Znanstvenici su koristili automatizirani sustav za interakciju s aplikacijama, tražeći sve medijske datoteke koje su bile poslane od njih – prema trećoj strani. Tijekom pretraživanja audio datoteka istraživači su otkrili da se snimke zaslona i video zapisa šalju trećim stranama.

Kada je jedan od telefona u istraživanju upotrebljavao aplikaciju za isporuku hrane GoPuff, podaci o interakciji telefona s aplikacijom zabilježeni su i poslani na domenu treće strane koja je povezana s aplikacijom mobilne analitičke tvrtke Appsee.

Snimka poslana tvrtki uključivala je i snimku ekrana na kojem su korisnici unijeli svoj poštanski broj za isporuku hrane.

Istraživači su istakli da Appsee nije bio skroman zbog svoje sposobnosti snimanja aktivnosti korisnika – prikazujući te podatke na vlastitoj web stranici – ali je rekao da je problem bio to što korisnici nisu jasno postavili GoPuffovu politiku privatnosti.

Kada su GoPuff kontaktirali istraživači, dodao je da je Appsee imala pristup osobnim podacima. “Kao dodatnu mjeru, također smo izdvojili Appsee SDK na najnovijim Android i iOS modelima ” – rekao je GoPuff za web stranicu Gizmodo.

Appsee, s druge strane je tvrdio je da je GoPuff bio kriv i rekao da je aplikacija za isporuku “zloupotrijebila” svoju tehnologiju i da su uvjeti pružanja usluge Appsee bili prekršeni.

Appseeov izvršni direktor Zahi Boussiba izjavio je da tvrtka zabranjuje praćenje osobnih podataka korisnika i rekla da je Appsee “odmah onemogućio sposobnost praćenja” i počistio sve snimke sa svojih poslužitelja.

Očekuje se kako će istraživači predstaviti svoje potpune rezultate na Konferenciji Simpozija o unaprjeđenju tehnologije u Barceloni sljedećeg mjeseca.

Dakle, čini se da ne možemo potpuno isključiti ideju da nas naši telefoni ne samo gledaju, već i slušaju.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,