Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » ZAKLJUČENO JE! Nema F-35 za Tursku. Američki senat blokirao prodaju borbenih zrakplova svojim NATO saveznicima

ZAKLJUČENO JE! Nema F-35 za Tursku. Američki senat blokirao prodaju borbenih zrakplova svojim NATO saveznicima

turska-f35Američki senatori glasovali su kako bi blokirali prodaju borbenih zrakoplova F-35 Turskoj, kaznivši svoje NATO saveznike radi kupnje ruskih raketnih sustava S-400

Ankara je upozorila na “alternativu” ako amerikanci nametnu sankcije.

Prva skupina od 100 američkih borbenih zrakoplova F-35 trebalo je biti dostavljena Turskoj 21. lipnja, ali sada bi cijeli posao mogao propasti jer su američki senatori glasali za bojkot prodaje.

Zakon, kojeg tek treba odobriti predsjednik Donald Trump, je u ponedjeljak izglasao Senat s 85 glasova za i 10 protiv.

Zastupnici su odlučili ukloniti Tursku iz programa F-35, navodeći dva razloga – prvi je plan Turske za kupnjom ruskih raketnih sustava zemlja-zrak S-400 iz Rusije. U usvojenom zakonu navedeno je da je takav sporazum “sankcioniran sukladno sadašnjim zakonima Sjedinjenih Država”.

Sporazum o isporuci dvije baterije S-400 sklopljen je prošle godine između Moskve i Ankare. Perspektivni ključni saveznik NATO-a u regiji koji kupuje rusko oružje ide na živce američkim političarima.

Drugi razlog je pritvor pastora Andrije Brunsona od strane Turske. Brunson, koji je državljanin SAD-a, optužen je za špijunažu i pomaganju planiranja neuspješnog pokušaja vojnog udara 2016. godine. Brunson poriče sve navode, a njegov progon se nastavlja “nezakonito i nepravedno” – tvrdi senator Jeanne Shaheen, jedan od autora zakona koji je usmjeren na Ankaru.

Potez američkog Senata potaknuo je teške kritike iz Turske. Premijer Benali Yildirim prozvao je taj zakon “vrlo nesretnim razvojen” u odnosima dviju država.

“Ova inicijativa ide protiv duha strateškog partnerstva” – kazao je u utorak, dodajući kako će Turska dobiti “alternativu” koja je već spremna ukoliko Sjedinjene Države odustanu od prekida sporazuma prodaje lovaca F-35.

Kako su se američki zastupnici počeli baviti sa zaustavljanjem prodaje, visoki turski dužnosnici upozoravaju da će razmotriti kupnju traženih zrakoplova od nekoga drugog.

Što se tiče kupnje ruskih raketnih sustava, turski ministar vanjskih poslova potvrdio je stav Ankare. „Mi ćemo dobiti S-400s, i to je gotova stvar” – rekao je Mevlut Cavusoglu,kako je navedeno od strane turskih medija.

Trgovina naoružanja i “slučaj Brunson” nisu jedini razlozi sukoba između SAD-a i Turske. Ankara traži od SAD da preda Fethullah Gulena, istaknutog disidentnog klerika koji trenutno boravi u Pennsylvaniji. Turska smatra da su on i njegovi sljedbenici teroristi koji su prije dvije godine pokušali svrgnuti vladu.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,