Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Japan Zabranio Prodaju Kanadske PÅ¡enice Zbog Otkrića da je to GMO PÅ¡enica Proizvedena od Strane Monsanta

Japan Zabranio Prodaju Kanadske Pšenice Zbog Otkrića da je to GMO Pšenica Proizvedena od Strane Monsanta

japan-psenicaJapansko ministarstvo poljoprivrede suspendiralo je u petak ponudu i uvoz pšenice iz Kanade

Ovo dolazi kao kazna jer je pšenica koja sadrži GMO svojstva prošlog ljeta otkrivena u kanadskoj pokrajini Alberta.

“Obustavljamo ponudu i prodaju kanadske pÅ¡enice dok ne potvrdimo da kanadska pÅ¡enica koju Japan kupuje ne sadrži GMO” – izjavio je dužnosnik ministarstva japanske poljoprivrede.

Japan je bio najveći kupac kanadske pšenice do sredine 2000-ih, uvozeći milijune tona.

Prema kanadskoj Agenciji za inspekciju hrane (CFIA), pÅ¡enica otkrivena u blizini ruralne ceste u Alberti podvrgnuta je rasprÅ¡ivanju herbicida i nije odobrena za komercijalnu upotrebu. Sadržavala je genetski modificiranu osobinu koju je Monsanto razvio kako bi žitarice izdržale ubojicu korova – herbicid Roundup, objavila je CFIA u Äetvrtak.

Ravnatelj agencije za proizvodnju biljaka, David Bailey, izjavio je u medijima da je pÅ¡enica uniÅ¡tena, a CFIA će pratiti to podruÄje tri godine kako bi potvrdila da se ne pojavi ponovo.

“CFIA je preuzela vodstvo u inspekcijskim aktivnostima povezanim s tim pitanjem i nije pronaÅ¡la nikakve dokaze koji pokazuju da je transgeniÄna pÅ¡enica u trgovini hranom. Dana 9. svibnja 2018. godine, Health Canada i CFIA su procijenile rizike moguće implikacije ove pÅ¡enice na hranu, stoÄnu hranu i okoliÅ¡. Ove procjene rizika utvrdile su da ova pÅ¡enica ne predstavlja nikakav rizik. Nema sigurnosnih rizika za hranu, hranu ili zaÅ¡titu okoliÅ¡a povezane sa tolerancijom glifosa u biljkama” – rekao je Bailey.

U meÄ‘uvremenu, glasnogovornica Monsanta Trish Jordan izjavila je u priopćenju da “nema opasnosti za hranu, stoÄnu hranu ili okoliÅ¡ povezanim sa prisutnošću tolerancije glifosata, ako se utvrdi da je prisutna u pÅ¡enici”.

Tko će nakon svega što su napravili u svijetu vjerovati glasnogovornici kompanije Monsanto?

AmeriÄki agrokemijski div Monsanto poÄeo je provoditi ispitivanje pÅ¡enice tolerantne na herbicide u Kanadi 1998. godine, ali je to zaustavljeno 2004. godine nakon Å¡ireg otpora javnosti.

Otkrivanje GMO pÅ¡enice koju je razvio Monsanto na poljoprivrednom polju u Washingtonu potaknulo je Japan i Južnu Koreju da privremeno obustave uvoz nekih ameriÄkih žitarica prije dvije godine.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , ,